Android: Schimbarea Radicala cu Impact in Toate Telefoanele

Android semnare

Android are impusa de catre compania Google o schimbare radicala care va avea impact pentru toate telefoanele mobile care vor rula sistemul de operare, iar asta pentru ca s-a luat decizia de a oferi mai multa siguranta. Cei de la Google ii obliga pe toti dezvoltatorii de aplicatii pentru Android sa nu-si mai compileze aplicatiile in formatul apk, ci in cel Android App Bundle, AAB, acesta fiind mult mai sigur si mai usor de controlat de catre cei de la Google.

Android a avut ani de-a randul probleme cu malware-ul din cauza modului in care au fost compilate aplicatiile pentru telefoane, insa aceasta modificare radicala are menirea de a rezolva complet problema. Multumita noului format, aplicatiile pentru Android vor fi instalate in telefoane doar cu fisierele necesare functionarii pe acel model de telefon, fara a le mai include pe cele care ofera suport pentru diverse alte tipuri de procesoare, rezolutii, sau chiar limbi vorbite.

Android: Schimbarea Radicala cu Impact in Toate Telefoanele

Android nu are totusi doar aceasta modificare majora adusa de catre formatul AAB, iar asta pentru ca o parte extrem de importanta este procesul de semnare al aplicatiilor pentru instalare in telefoane. Ca parte a noului format, Google se va ocupa de semnarea aplicatiilor instalate in telefoanele utilizatorilor, astfel ca in Android ar trebui sa ajunga aplicatii semnate din Google Play store care ar fi si sigure pentru folosire, fara sa contina malware.

Android are totusi si o vulnerabilitate aici pentru ca in cazul magazinelor de aplicatii terte, ele vor putea semna aplicatiile instalate in telefoanele oamenilor, dar vor decide si ce fisiere ajung in aplicatii. De aici pot veni compromiteri in masa ale telefoanelor Android din cauza magazinelor terte care distribuie aplicatii compromise, insa asta se ocupa oricum cu malware-ul, astfel ca pana la urma utilizatorii sunt cei care aleg cat de bine se protejeaza.

Android va avea impus noul tip de aplicatii in format AAB inca din luna august, astfel ca utilizatorii vor beneficia in curand de mai multa siguranta pentru folosirea aplicatiilor proprii.