Romania: Anunt Privind Administrarea Dozei a Treia de Vaccin

Romania Anunt Administrarea Dozei Treia Vaccin

Autoritatile din Romania au publicat noi informatii cu privire la adminsitrarea celei de-a treia doze de vaccin impotriva Coronavirus, dar facand referire la ceea ce se intampla in SUA, acolo unde autoritatile au decis ca unele persoane sa o primeasca in aceasta perioada.

Pentru a veni în sprijinul solicitărilor populației referitoare la administrarea unei doze de rapel împotriva COVID-19 în România, după efectuarea schemei complete de vaccinare, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări:

La data de 12 august, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a modificat autorizațiile de utilizare în regim de urgență pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech și Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficiență.

Celelalte persoane care au efectuat schemă completă de vaccinare nu au nevoie de rapel

Comitetul Consultativ al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru Practicile de Imunizare din SUA se va întruni, astăzi, pentru a dezbate recomandările clinice suplimentare cu privire la categoria de bolnavi eligibilă pentru doza a treia, care reprezintă un „grup mic și vulnerabil”.

Persoanele cu imunosupresie severă sunt predispuse la o evoluție nefavorabilă a COVID-19 și au în general un răspuns mai redus la vaccinare. Este de așteptat ca acestea să fie printre primele care ar putea beneficia de pe urma administrării unei doze de rapel, la un interval de timp după vaccinarea inițială. Din acest motiv, FDA a evaluat informațiile cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna acestor persoane și apreciază că astfel imunitatea va crește semnificativ.

În același timp, FDA își menține poziția anterioară. Celelalte persoane, cu schema completă de vaccinare, beneficiază de un grad de protecție suficient de mare pentru a nu avea nevoie de o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19 la acest moment.

Agenția Europeană a Medicamentului evaluează la acest moment datele științifice și studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile și pentru a putea sprijini deciziile autorităților responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE.

EMA și OMS încurajează finalizarea schemei complete de vaccinare

Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecția maximală împotriva maladiei COVID-19. Odată cu intensificarea circulației variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în țările UE/SEE, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă și să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19.”