Guvernul Romaniei: Rata de Incidenta la care se Inchid Scolile in Valul 4

Guvernul Romaniei a anuntat astazi o noua decizie foarte importanta pe care a luat-o in legatura cu scolile, ministerul educatiei afirmand ca acestea vor fi inchise in valul 4 abia cand se va ajunge la o rata de incidenta de 6/1000 de locuitori, in loc de 3/1000, cum era pana cum.

Guvernul Romaniei spune ca din acel punct se va trece la desfasurarea cursurilor exclusiv online, deci pragul de la care se impune aceasta decizie a fost dublat, astfel incat elevii sa poata fi prezenti pentru perioade mai lungi de timp in cadrul claselor.

“Deci, practic toți participanții la această discuție au agreat că școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ține școlile deschise până la pragul de șase la mie.

Peste pragul de șase la mie, sigur că apar o serie de condiții. Aceste condiții nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta de peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați. Peste pragul 6 la mie, lucrurile se vor întâmpla separat în funcție de vârstă, în funcție de specificul activității, iar la carantină, sigur că da, se oprește întreaga activitate.

Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menține toate școlile deschise. De ce am propus și s-a agreat la acest nivel, repet, sub rezerva validării în CNSU acest lucru? Pentru că oricum copiii circulă. Este de preferat să fie într-un mediu controlat și va trebui să ne asigurăm că regulile se respectă în școli foarte riguros, decât să circule în medii necontrolate. În plus, nu vor fi pierderi educaționale.