WhatsApp: Oficial, cea mai IMPORTANTA Schimbare pentru 2021

WhatsApp siguranta

WhatsApp a anuntat in mod oficial cea mai importanta schimbare pe care o face in anul 2021 pentru utilizatorii din intreaga lume si vorbim despre o decizie extrem de buna pe care compania americana o ia. V-am spus in cateva randuri ca WhatsApp va implementa posibilitatea de a cripta backup-urile cu toate conversatiile pe care le-a facut in telefoane in cadrul platformei, iar acum acest lucru a fost confirmat in mod oficial de catre Facebook.

WhatsApp a evitat timp de destui ani de zile sa le ofere utilizatorilor din intreaga lume posibilitatea de a beneficia de o asemenea functionalitate pentru aplicatiile disponibile pe iPhone si Android, dar lucrurile se schimba. Practic, utilizatorii WhatsApp vor avea posibilitatea de a activa aceasta functie pentru conturile lor, iar atunci vor putea seta si o parola care vine la pachet cu o cheie de criptare de 64 de caractere, iar decriptarea va fi imposibila fara parola.

WhatsApp: Oficial, cea mai IMPORTANTA Schimbare pentru 2021

WhatsApp siguranta criptare

WhatsApp cripta deja transferul de date intre telefoane si serverele iCloud, sau Google Drive, in care sunt stocate backup-urile noastre, insa nu cripta si backup-urile in sine, care puteau fi citite de oricine avea acces la ele. Acum cei de la WhatsApp duc lucrurile mai departe si le permit oamenilor sa-si cripteze total datele astfel inca nimeni altcineva sa nu aiba acces la ele, nici macar politia, sau orice alte agentii guvernamentale, federale, din toata lumea.

“De ani de zile, pentru a proteja confidențialitatea mesajelor oamenilor, WhatsApp a furnizat criptare end-to-end în mod implicit, astfel încât mesajele să poată fi văzute doar de expeditor și destinatar și de nimeni între ele. Acum intenționăm să oferim oamenilor opțiunea de a-și proteja copiile de rezervă WhatsApp folosind și criptarea end-to-end. Serviciul frontal al WhatsApp, ChatD, gestionează conexiunile client și autentificarea client-server și va implementa un protocol care trimite cheile către copiile de rezervă către și de la serverele WhatsApp. Clientul și cheia de rezervă bazată pe HSM vor schimba mesaje criptate, al căror conținut nu va fi accesibil ChatD în sine.”

WhatsApp siguranta backup

WhatsApp le promite practic oamenilor ca le va oferi intimitate totala pentru conversatii, ceva ce nici macar Apple nu ofera cu iMessage, ale caror mesaje stocate in backup-uri nu sunt criptate. WhatsApp pare sa vrea sa ne arate ca stigma lipsei de securitate este falsa si speram ca va reusi sa convinga lumea cu un sistem de criptare a datelor care sa nu poata fi spart si conversatiile oamenilor sa devina intr-un fina complet inaccesibile pentru altcineva decat oamenii care le-au facut.

WhatsApp a anuntat ca va lansa aceasta functionalitate in saptamanile urmatoare pentru toate telefoanele iPhone si Android, astfel ca nu avem altceva de facut decat sa asteptam ca ele sa ne fie oferite.