Planeta Marte: Secretul cu care a ULUIT Oamenii de Stiinta

Planeta Marte caldura

Planeta Marte este in momentul de fata explorata de catre mai multi roboti de suprafata, iar si mai multe sonde spatiale monitorizeaza cu atentie tot ceea ce se intampla in diverse zone ale planetei. Toata aceasta atentie pe care planeta Marte o primeste incepe sa ne aduca si dezvaluiri importante cu privire la secretele care inca mai sunt ascunse acolo, si despre care oamenii de stiinta nu au stiut prea multe.

Planeta Marte are in momentul de fata vizitat craterul Jezero de pe suprafata sa de catre robotul Perseverance, acesta inregistrand o varietate de imagini din acea regiune, ele fiind trimise pentru analiza pe Pamant. O echipa de 39 de cercetatori s-a uitat cu mare atentie la imaginile care au fost inregistrate in craterul Jezero, iar cercetatorii au ajuns la concluzia ca planeta Marte a avut la un moment dat o clima mult mai similara decat cu cea a Pamantului.

Planeta Marte: Secretul cu care a ULUIT Oamenii de Stiinta

Planeta Marte a avut la un moment dat multa apa pe suprafata sa, si a avut o clima mult mai calda decat acum, craterul Jezero fiind o dovada a faptului ca apa a existat in abundenta la un moment dat acolo. Analizand imaginile trimise de catre robotul Perseverance din craterul Jezero de pe planeta Marte, oamenii de stiinta au descoperit diverse sedimente care puteau ajunge acolo doar daca ar fi fost transportate de catre apa, deci asa ar confirma ca acel crater a fost candva plin de apa.

“Amplasarea bolovanilor a fost probabil cea mai surprinzătoare descoperire a noastră. Ventilatoarele Delta constau de obicei din nisip și pietriș, nu din bolovani. Aici râul are doar 30 – 40 de metri lățime și câțiva metri adâncime, dar a fost totuși suficient pentru a muta bolovanii. Nu avem nicio dovadă pe Marte a originii acestor inundații. La asta vrem să putem răspunde.”

Planeta Marte este in centrul mai multor teorii care afirma ca la un moment dat a existat apa din abundenta pe suprafata sa, insa pana in momentul de fata n-au existat prea multe confirmari pentru asta. Cercetatorii care analizeaza totusi cu mare atentie planeta Marte sunt foarte interesati sa descopere cat mai multe dintre secretele sale, iar asta pentru ca omenirea vrea sa exploreze corpul cosmic in viitorul apropiat si trebuie sa stie totul in legatura cu el.

planeta Marte va ramane in continuare in atentia oamenilor de stiinta, dar si a robotilor care vor trimite pe Pamant nu doar imagini cu suprafata planete, cat si probe de sol.