Valeriu Gheorghita: Riscul Important Ignorat in Plin Val 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre un risc extrem de important in plin val 4 de infectari cu Coronavirus in Romania, unul care este totusi ignorat de catre foarte multi dintre romani, iar asta in conditiile in care numarul de cazuri noi este in continua crestere in aceasta perioada.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre riscul folosirii tratamentelor fara consultarea medicilor, iar asta pentru ca ele nu sunt asociate cu protectia impotriva formelor grave si a decesului, deci exista riscul ca ele sa fie luate fara sa isi faca efectul, iar boala sa se agraveze.

“Sunt medicamente care sunt autorizate și sunt puse pe piață, deci, sunt medicamente care au făcut dovada unui profil de siguranță și unui profil de eficiență pentru alte infecții, în general pentru virusurile gripale sezoniere sau pentru alte coronavirusuri, măsura în care s-a probat eficiența pentru infecția cu SARS-CoV-2, aici, într-adevăr, există o serie de date, care provin din studii, care arată, în general, o eficiență mai crescută atunci când aceste tratamente sunt luate devreme, după debutul bolii, și nu foarte târziu.

Pentru că atunci când le luăm târziu, eficiența antiviralelor este redusă. De asemenea, beneficiile sunt mai ridicate la persoanele care sunt la risc, la persoanele vulnerabile, care au un risc mai crescut de a face o formă severă de boală. Dar aș vrea să mai spun un element important, în momentul de față, indiferent de tipul de tratament de care vorbim pentru COVID-19, nu există o componentă a terapiei care să fie asociată într-o măsură foarte mare cu reducerea riscului de deces.

Tocmai de aceea, prevenția este foarte importantă și reducerea riscului de a face o formă gravă și asta o putem face doar prin vaccinare, și, de asemenea, o evaluare rapidă a unui pacient aflat la risc, pacient vârstnic sau pacient cu boli cronice, tocmai pentru a începe din timp un tratament, încât să reducem riscul de a face o formă severă și de a ajunge ulterior la spital.

Cam aceasta este abordarea, când venim foarte târziu la medic, când boala este foarte avansată, indiferent de mijloacele de tratament pe care le avem la îndemână, beneficiile sunt reduse.”