Valeriu Gheorghita: Masura de Ultima Ora Luata in Romania

Valeriu Gheorghita a anuntat aplicarea unei masuri de ultima ora in Romania in plin val 4 de infectari fara precedent pentru tara noastra, dar si cu socant de multe decese, astfel ca pentru a creste increderea romanilor in vaccinare, pe certificate va fi reimprimata data de expirare a lor.

Valeriu Gheorghita spune ca aceasta decizie a fost luata in urma aparitiei unor informatii false conform carora intr-un oras din Romania s-ar fi vaccinat persoane cu doze de vaccin expirate, el afirmand ca acest lucru nu ar fi real, iar masura e luata pentru a spori increderea oamenilor.

“Iar celelalte, aproximativ 200.000 de doze, 230.000 de doze care erau la -80 de grade, au perioada de valabilitate extinsă cu trei luni, așa încât, în momentul de față, în România, toate dozele recepționate de la compania BioNTech/Pfizer care au fost stocate în permanență la -80 de grade au cel mai devreme termenul de expirare sfârșitul lunii decembrie.

Mai mult decât atât, vom reimprima din nou pe certificatul de vaccinare, pe adeverinţă, data expirării. În momentul în care s-a introdus şi doza trei pe adeverinţa de vaccinare, având în vedere că în prima etapă au fost foarte multe confuzii, populaţia a înţeles că data expirării înseamnă data expirării protecţiei vaccinului sau data expirării adeverinţei, am considerat că poate nu mai este util să imprimăm această dată a expirării lotului de vaccin.

Am revenit asupra acestei decizii şi ea va fi în zilele următoare reimprimată pe adeverinţă, aşa încât pentru fiecare lot în parte să existe această dată de expirare, pentru ca oamenii să ştie cât se poate de clar că nu este vorba de vaccinarea cu vaccinuri care sunt expirate. Repet, această decizie a Agenţiei Europene a Medicamentului este una care se aplică tuturor țărilor UE şi care vizează atât vaccinurile care se produc din 10 septembrie, cât şi celor care deja au fost recepţionate.

Ştim, de altfel, că au mai fost decizii similare, în baza studiilor de stabilitate, când, de pildă, inițial vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer era păstrat la temperatura camerei, două grade, timp de cinci zile. Ulterior, studiile de stabilitate au permis extinderea acestei perioade la 30 de zile, tocmai pentru că datele științifice au arătat menținerea proprietăților vaccinului. Cam acestea sunt, în momentul de faţă, datele legate de această variație de extindere a perioadei de valabilitate.”