Valeriu Gheorghita: Mesaj Categoric catre Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj extrem de important pentru toti romanii din tara in plin val 4 de infectari cu Coronavirus, situatia actuala din intreaga tara facandu-l pe presedintele CNCAV sa le recomande romanilor sa nu ignore vaccinarea impotriva virusului gripal, impreuna cu cea impotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghita spune ca ambele vaccinuri pot fi facute in acelasi timp si ca protectia oferita de catre unul nu are efect si impotriva celuilalt virus, astfel ca romanii trebuie sa se gandeasca serios sa nu ignore vaccinarea impotriva ambilor virusi extrem de periculosi.

“De asemenea, pentru că se apropie sezonul gripal este important de menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 se poate efectua simultan cu celelalte tipuri de vaccinuri care sunt incluse în programul naţional de vaccinare sau, în cazul vaccinărilor la grupele populaționare la risc, cum este vaccinarea antigripală, așa încât cine dorește să se vaccineze antigripal poate să beneficieze, de pildă, la medicul de familie, și de vaccinare COVID-19, pentru că se pot face simultan sau la orice alt interval de timp față de doza de vaccin COVID-19 sau invers. Deci nu există limitări din acest punct de vedere și sunt recomandări foarte clare ale Centrului de Control al Bolilor din SUA.

Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă.

După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră.

Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie.

Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19.”