Valeriu Gheorghita: Mesajul de Ultim Moment cu o Avertizare

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj de ultim moment pentru romanii din toata tara in plin val 4 de infectari cu foarte multe cazuri noi anuntatate zilnic, situatia in sine fiind una extrem de serioasa, dar vaccinarea este solutia pe care presedintele CNCAV o prezinta.

Valeriu Gheorghita spune ca o rata mare de vaccinare ar putea transforma Coroanvirus intr-o raceala mult mai usor de controlat de catre autoritati, asa cum spun si liderii multor tari cu rate mari de vaccinare, iar asta pentru ca desi vor exista cazuri noi, vaccinurile ar trebui sa protejeze oamenii impotriva spitalizarilor.

“Am văzut foarte multe discuții în spațiul public legat de când ajungem în faza de platou, la ce valoare, la ce număr de cazuri vom fi în faza de platou, când o să înceapă să scadă și așa mai departe. Ne uităm la celelalte țări care deja trec prin valul 4, care au o rată mare de acoperire vaccinală.

Ceea ce se observă este că acest val 4 nu seamănă cu valurile anterioare și este explicabil acest lucru, pentru că varianta Delta este de cel puțin două ori mai contagioasă față de varianta inițială, față de variantele virale precedente.

Ceea ce înseamnă că are această capacitate de a genera încontinuu noi cazuri, sute și mii de cazuri care, evident, provin, în general, din rândul persoanelor care nu sunt sub nicio formă protejate, pentru că nu au fost vaccinate, pentru că nu au trecut prin boală și din acest punct de vedere, vedem, Marea Britanie, în continuare, are un număr crescut de cazuri noi.

Beneficiul vaccinării se va regăsi în faptul că, chiar dacă avem un număr mare de cazuri noi, numărul de spitalizări, numărul de cazuri din terapie intensivă și numărul de decese va fi foarte, foarte redus, va fi foarte, foarte scăzut. Și, din acest punct de vedere, putem să spunem că, într-adevăr, transformăm o boală, care astăzi generează câteva sute de decese în fiecare zi, într-o banală răceală, într-o banală viroză respiratorie, care nu va mai avea impact pe mortalitate și pe sistemul de sănătate.

La acest lucru ne va ajuta foarte mult vaccinarea și de asta spun că este greu de prezis care va fi evoluția acestui val, pentru că varianta Delta, vedem, se transmite, se răspândește mult, mult mai ușor. Și ori de câte ori vorbim de o densitate populațională crescută, de interacțiune, de expunere frecventă la infecție, atunci evident că vom avea un risc crescut de cazuri noi.”