Valeriu Gheorghita: Puternic Semnal de Alarma in Plin Val 4

Valeriu Gheorghita trage un puternic semnal de alarma in plin val 4 de infectari generate de Coronavirus in toata Romania, si o medie nationala a infectarilor care este uriasa, el spunand ca daca se mentine actualul ritm al vaccinarilor, atunci am putea ajunge la o imunitate de grup de peste 70% in 2021.

Valeriu Gheorghita spune acest lucru pentru ca in ultima saptamana s-au vaccinat cu prima doza intre 50.000 – 80.000 de romani, iar daca numarul se va mentine aproape de valoarea superioara, atunci putem ajunge la o imunitate de grup care sa permita ridicarea restrictiilor.

“Acestea sunt datele în momentul actual. Am mai spus și în weekend că dacă ritmul de vaccinare actual se menține conform acestui trend, până la finalul acestui an, am putea să depășim o rată de acoperire vaccinală de peste 70% din populația rezidentă de peste 12 ani.

Asta înseamnă că în total, până la finalul acestui an, am putea avea peste 11,8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. În momentul de față avem aproximativ 7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că am putea să vaccinăm până la finalul acestui an, încă 5,3 milioane de persoane, cu o singură condiție: să avem o medie zilnică a persoanelor care se vaccinează pentru prima dată de aproximativ 80.000 de persoane.

Vaccinarea din ultimele zile ne arată că avem capacitate de vaccinare, că putem să asigurăm acest ritm de vaccinare. Din acest motiv îi îndemn pe toți românii care încă nu s-au prezentat la vaccinare să se prezinte în continuare într-un număr cât mai mare, pentru că doar în felul acesta, la finalul anului, putem să spunem că România și-a îndeplinit obiectivele pentru limitarea acestei pandemii și anume – ce înseamnă limitarea pandemiei?

Înseamnă un număr considerabil mai mic de spitalizări, un număr substanțial mai mic de oameni care ajung în terapie intensivă și un număr de decese care, așa cum am mai spus, ar trebui să fie de cel puțin 20 de ori mai mic decât ceea ce se raportează în fiecare zi la nivel național. Din păcate, astăzi ați văzut că avem un număr de peste 500 de decese.

Este un număr inacceptabil de mare, în condițiile în care noi, ca societate, putem să schimbăm aceste date în perioada imediat următoare, dacă vom fi uniți şi dacă ne vom mobiliza împreună pentru același scop – să limităm această pandemie. Cam acestea au fost datele pe care eu am vrut să vi le transmit.”