Calea Lactee: Premiera EXTRAORDINARA, se Credea Imposibil

Calea Lactee inceput

Calea Lactee este galaxia din care facem parte, iar oamenii de stiinta o analizeaza in mod constant pentru a descoperi cat mai multe dintre secretele sale, insa unul extrem de important vine din afara ei. Mai exact, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca intr-o galaxie aflata la foarte mare departe de Calea Lactee s-ar afla apa, ceva ce parea imposibil de observat la o distanta atat de mare fata de Pamant, insa iata ca s-a intamplat si acest lucru, in final.

Calea Lactee era pana la aceasta descoperire crezuta ca fiind singura galaxie din univers in care exista apa, insa iata ca oamenii de stiinta au folosit telescopul Atacama pentru a demonstra contrariul. Acea galaxie se afla la 12.88 miliarde de ani-lumina fata de Pamant, astfel ca descoperirea este cu atat mai impresionanta cu cat vine din Calea Lactee, si nu dintr-o zona mult mai apropiata, deci oamenii de stiinta merita laudati pentru realizare.

Calea Lactee: Premiera EXTRAORDINARA, se Credea Imposibil

Calea Lactee inceput apa
FOTO: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/S. DAGNELLO (NRAO)

Calea Lactee a avut pana acum apa descoperita in sistemul solar pe diverse obiecte, insa in forma inghetata deocamdata, astfel ca observarea ei ina cea galaxie este o premiera importanta. Acea galaxie este mult mai veche decat Calea Lactee, ea fiind considerata una dintre primele formate dupa aparitia universului, iar existenta apei acolo ar fi o conformare a faptului ca moleculele au existat inca de la debutul universului, cel putin in anumite zone din el.

“Folosind observațiile ALMA de înaltă rezoluție ale gazului molecular din perechea de galaxii cunoscută colectiv ca SPT0311-58, am detectat atât apă, cât și molecule de monoxid de carbon în cea mai mare dintre cele două galaxii. Oxigenul și carbonul, în special, sunt elemente de prima generație, iar în formele moleculare de monoxid de carbon și apă, ele sunt esențiale pentru viața așa cum o cunoaștem.

Această galaxie este cea mai masivă galaxie cunoscută în prezent cu deplasare spre roșu ridicată, sau perioada în care Universul era încă foarte tânăr. Are mai mult gaz și praf în comparație cu alte galaxii din Universul timpuriu, ceea ce ne oferă o mulțime de oportunități potențiale de a observa molecule abundente și de a înțelege mai bine modul în care aceste elemente creatoare de viață au influențat dezvoltarea Universului timpuriu.”

Calea Lactee nu are doar apa in interiorul sau, ci si diverse gaze, printre care dioxidul de carbon, iar acesta a fost deasemenea detectat de catre oamenii de stiinta in interiorul celei atat de indepartate. Per total oamenii de stiinta au deusit sa descopere atat de departe de Calea Lactee o serie de elemente pe care le cauta prin multe zone ale galaxiei, dar gasirea lor la o asemenea distanta fata de ea este o surpriza extrem de mare pentru multi dintre ei.

Calea Lactee ramane totusi in atentia oamenilor de stiinta din toata lumea, iar asta pentru ca in ciuda descoperirii in galaxia indepartata, exista multe mistere care mai trebuie deslusite si aici.