Valeriu Gheorghita: Hotararea Importanta Anuntata Romanilor

Valeriu Gheorghita, seful CNCAV, a anuntat o hotarare foarte importanta care a fost luata pentru romanii din toata tara in plin val 4 de infectari generate de catre Coronavirus, ea vizand vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 5 – 11 ani pentru a se reduce si mai mult numarul de cazuri noi.

Valeriu Gheorghita vorbeste mai jos despre ceea ce vrea sa faca Romania din acest punct de vedere, iar vaccinarea acestei categorii de varste va permite intr-un final mentinerea scolilor deschise, poate chiar indiferent de incidente, daca vor fi multi copii vaccinati in toata tara.

“După cum știm, Agenția americană pentru alimente și medicamente, FDA, a autorizat vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer pentru administrarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile, însă dozajul este diferit, reprezintă o treime din doza care se folosește în momentul de față la cei cu grupa de vârstă peste 12 ani și la adulți.

Din acest punct de vedere, datele de siguranță şi datele de eficacitate sunt cât se poate de bune, în sensul în care vaccinarea cu schemă completă la grupa de vârstă 5-11 ani s-a asociat cu o eficacitate de peste 91% în ceea ce privește prevenirea cazurilor de COVID-19.

Compania BioNTech/Pfizer a depus la Agenția Europeană a Medicamentului datele studiilor clinice efectuate și ne așteptăm ca la jumătatea lunii decembrie, dar e posibil ca acest termen să fie devansat, Agenția Europeană a Medicamentului să facă recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 5-11 ani pentru vaccinul de la compania BioNTech/Pfizer.

Vreau doar să menționez că flacoanele de vaccin sunt diferite, prevăd 10 doze per flacon, iar dozajul pe doză este o treime din doza care se folosește în momentul de față, adică 10 micrograme. Noi am avut deja o primă întâlnire pe modalitatea de organizare a campaniei de vaccinare, adresată acestei grupe de vârstă.

Foarte probabil că vom rămâne pe aceeași infrastructură logistică în sensul în care în centrele de vaccinare existente vom organiza un cabinet dedicat pentru vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani. Alături de această posibilitate de vaccinare va exista posibilitatea de vaccinare la medicul de familie și, suplimentar, avem în vedere organizarea de cabinete de vaccinare în spitalele de pediatrie, tocmai pentru a crea o accesibilitate mai crescută pentru această grupă de vârstă.”