Valeriu Gheorghita: Greselile Grave ale Romanilor in Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre greselile grave ale romanilor in plin val 4 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta in conditiile in care este foarte clar pentru toata lumea faptul ca numarul persoanelor vaccinate cu prima doza a scazut in ultima saptamana si jumatate foarte mult.

Valeriu Gheorghita spune ca prima greseala este increderea falsa in faptul ca situatia se imbunatateste si va ramane a sa, a doua fiind cea a respingerii in Parlament a proiectului de lege privind obligativitatea certificatului verde si la locul de munca, iar asta poate genera o crestere noua de infectari in valul 4.

emag black friday teasing

“Eu cred că această scădere de 50%, într-o săptămână, a ratei de vaccinare, a numărului de persoane noi, care au fost vaccinate, are cel puțin două motive.

Unul este iarăși, din păcate, faptul că în percepția publicului există această ameliorare a situației epidemiologice care este una reală, dar asta nu trebuie să fie coroborată cu scăderea dorinței de a ne vaccina, pentru că vaccinarea în sine este un gest preventiv.

Noi nu trebuie să așteptăm să ne îmbolnăvim ca să ne convingem că trebuie să ne vaccinăm. Deci asta ar fi o greșeală din punct de vedere al abordării și al modului în care populația se raportează la evoluția epidemiologică favorabilă.

Este foarte bine că lucrurile evoluează în direcția bună, însă nu trebuie să se asocieze cu o scădere a dorinței de vaccinare pentru că vedem ce înseamnă să avem o rată mică de acoperire vaccinală, înseamnă multe cazuri grave care ajung în spital în terapie intensivă şi din păcate foarte multe decese.

Iar al doilea motiv cu siguranță este și cel legat de faptul că s-a tergiversat foarte mult elaborarea cadrului legislativ care prevede normele de implementare a certificatului digital la nivel național, pe plan intern, așa cum este reglementat în majoritatea țărilor europene.

Ce este important poate de precizat este că țările care au o rată foarte mare de acoperire vaccinală, de peste 90% de pildă, nu au nevoie de acest certificat digital, pentru că el devine inutil în condițiile în care aproape toată populația este vaccinată.”