Netflix si HBO Vizate in Romania de o Noua Taxa, Diminuata

Netflix HBO Romania Noua Taxa Diminuata

Netflix si HBO sunt vizate de o propunere legislative in Romania care ar urma sa impuna o taxa speciala pentru aceste servicii de streaming video la cerere, dar si oricare altele care ar fi disponibile in tara noastra pentru utilizatori. In baza formei initiale a propunerii, despre care a vorbit pentru prima oara fostrul ministru al Economiei, Claudiu Nasui, Netflix si HBO, impreuna cu celelalte platforme de streaming video la cerere, ar fi trebuit sa plateasca 4% din incasari catre stat.

Banii pe care statul i-ar fi adunat de la Netflix, HBO, si restul platformelor, ar fi urmat sa fie folositi pentru a finanta productia de filme in Romania, adica ar fi ajuns in Fondul Cinematografic, iar desigur ca romanii au ramas surprinsi de propunere. Pentru ca nu toata lumea a agreat idea, conform ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, acest procent a fost redus la 2%, adica jumatate din ceea ce era prevazut initial, insa scopul colectarii banilor este acelasi, finantarea productiei cinematografice in Romania.

Netflix si HBO Vizate in Romania de o Noua Taxa, Diminuata

Proiectul prin care Netflix, HBO, si restul platformeilor, urmau sa fie tinta acestei taxari suplimentare, a fost supus dezbaterii publice inca din martie 2021, atunci cand Claudiu Nasui inca era minsitru al Economiei, dar acesta din urma a discutat abia recent despre tot. Desigur ca problema principala a acestei initiative sta in faptul ca Netflix, HBO, sau oricare alta platforma de streaming, nu vor suporta acea taxa, ci ea va fi transferata in costul abonamentelor.

Nici 4%, nici 2%, din abonamentul pentru platformele de streaming nu reprezinta o suma suficient de mare pentru ca un client sa o poata resimti serios in abonament, insa pentru industria cinematografica ea ar putea conta. Un abonament Netflix care costa 8 euro ar adduce la Fondul Cinematografic 16 eurocenti, conform formei finale a proiectului, iar daca inmultim aceasta suma cu milioanele de abonati din Romania, se aduna o valoare oarecum consistenta.

Romania are intr-adevar nevoie de mai multe productii cinematografice autohtone, iar cum Netflix nu se prea “omoara” sa le faca, iar HBO face putine, poate ca aceasta taxa va ajuta la aparitia mai multor filme si seriale facute pe plan local, pentru romani.