Valeriu Gheorghita: Fenomenul Alarmant Reclamat in Valul 4

Valeriu Gheorghita vorbeste despre un fenomen alarmant care a fost reclamat in valul 4 de infectari cu Coronavirus in Romania, iar din pacate vorbim depsre o problema foarte serioasa, cea a evitarii vaccinarii de catre anumiti romani. in baza unor contraindicatii false.

Valeriu Gheorghita spune ca exista un set de contraindicatii clare pentru vaccinare, si ca romanii ar trebui sa discute cu medicii personali inainte de a gasi diverse pretexte pentru a nu se vaccina, iar in acelasi timp nu ar trebui sa asculte de persoanele rau intentionate de pe retelele de socializare.

“Cred că mesajul meu a fost şi este şi rămâne foarte clar şi ferm în același timp: nu trebuie să găsim false contraindicații, trebuie să înțelegem… Acest fenomen al falselor contraindicații îl cunoaștem de mult timp, la toate celelalte vaccinuri, când se recomandă evitarea vaccinării din te miri ce alte motive medicale, care nu sunt de altfel contraindicații absolute ale vaccinării.

Cred că din acest punct de vedere populaţia în primul rând trebuie să înțeleagă că în mod deosebit cei vulnerabili, cei care se cunosc cu afecțiuni cronice, cei care sunt în evidentă cu mai multe boli sunt expuși unui risc de a face o formă gravă de boală în caz de îmbolnăvire şi atunci cu atât mai mult trebuie să ia în calcul vaccinarea.

Cred că întrebarea nu se pune dacă trebuie să mă vaccinez, ci care e momentul potrivit la care trebuie să fac vaccinarea şi discuția cu medicul curant aici trebuie să fie, pentru că regula generală este să ne vaccinăm cât mai repede, dat fiind faptul că în continuare avem un număr suficient de mare de cazuri noi şi un risc crescut de îmbolnăvire, cu impact semnificativ la nivel individual in funcție de profilul fiecărei persoane.

Dar există această particularitate a celor care sunt, de pildă, cu afecțiuni oncologice, care sunt în program de chimioterapie, tratamente imunosupresoare, unde se recomandă evitarea vaccinării fix în perioada de chimioterapie.

Asta nu pentru că ar constitui o contraindicație, ci pentru că şansa organismului să dezvolte în acea perioadă anticorpi la un nivel protector este mult redusă şi atunci este bine să lăsăm o perioadă de circa 14 zile după terminarea curei de chimioterapie tocmai pentru a da șansă organismului în plus să dezvolte anticorpi la un nivel protector.”