Valeriu Gheorghita: Hotararea Radicala in Romania in Valul 4

Valeriu Gheorghita le vorbeste romanilor despre o hotarare extrem de importanta care va fi impusa in toata tara de catre autoritati, iar asta pentru ca ea va avea impact pentru foarte multa lume, deci este important ca oamenii sa stie ce se intampla cu masurile pentru certificatul verde digital in tara noastra.

Valeriu Gheorghita spune ca e nevoie sa existe o perioada de gratie de, probabil, 30 de zile pentru ca oamenii sa se poata vaccina in vederea evitarii interdictiei de a mai merge la serviciu daca se va impune certificatul verde digital si pentru acest lucru, insa si de testarea gratuita in aceasta perioada pentru oameni.

“Cred că, în primul rând, trebuie să ajungem la concluzia că avem nevoie de acest certificat verde și cred că, așa cum am observat în ultima perioadă, se cristalizează această opinie că este nevoie de implementarea certificatului verde la nivel național.

Modalitatea în care va fi implementat – sigur că aici încă sunt discuții. Dar este evident că, practic, dacă de mâine, teoretic, s-ar implementa acest certificat, populația eligibilă nu ar avea timp mâine să se vaccineze, să fie toată vaccinată.

Și atunci trebuie să existe această perioadă de grație, în care până începem să ne vaccinăm, și majoritatea optează, evident, să se vaccineze, dacă vor opta pentru acest lucru, trebuie să existe o perioadă în care să menținem siguranța epidemiologică. Cum?

Pentru că știm că în primele 14 zile de la prima doză persoana respectivă nu este protejată. Și atunci, cel puțin o perioadă de timp, trebuie să avem această certitudine că situația epidemiologică nu se deteriorează. Și cred că este o măsură care, sigur, este utilă, repet, pentru o perioadă limitată de timp, încât oamenii să decidă în cunoștință de cauză ce vor opta: să se vaccineze, să înceapă procesul de vaccinare sau să opteze pentru testare.

Deci, oricum cel puțin două săptămâni este important să existe acces la testare, încât participarea oamenilor la diverse activități să se facă în condiții de siguranță, până când beneficiile obținute prin vaccinare ajung la valori maximale și atunci, sigur, se renunță la această perioadă de grație.”