Andrei Baciu: Explicatia Raportarii Intarziate a Unor Decese in 2021

Andrei Baciu Explicatia Raportarii Intarziate a Unor Decese in 2021

Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a oferit astazi informatii cu privire la motivele din cauza carora sunt raportate in continuare cu intarziere decese in Romania, el afirmand ca inca exista probleme cu procesul de raportare, chiar daca ele nu sun intentionate.

Andrei Baciu spune deasemenea faptul ca Romania nu este singura tara din Uniunea Europeana care se confrunta cu probleme de acest gen in momentul de fata, cee ace poate ca e real, dar ast anu inseamna ca problemele sunt mai mici pentru tara noastra.

“Din nefericire există în continuare chestiuni care țin de desfășurarea procesului de raportare. Deci nu vorbim de chestiuni care țin de intenție, ci vorbim efectiv de modalitatea în care se raportează toate aceste decese. Important este să avem date cât mai clare și la fel de important este să menționăm faptul că România nu este nici pe departe sigura ţară care face astfel de ajustări.

Dimpotrivă, noi acum avem un mecanism prin care ajustăm aceste date la un timp foarte scurt. Însă, să știți că, sunt țări care au făcut astfel de ajustări la un procent semnificativ la luni distanță de la primele raportări. Deci nu este România singura țară în care procesul de transferare a datelor suferă modificări ulterioare. Ideea este ca datele finale să fie cele corecte și oricum, vreau să menționez încă o dată faptul că nu este vorba de o acțiune care implică intenții nepotrivite și mai degrabă chestiuni birocratice, chestiuni tehnice de transmitere a acestor date.”