Valeriu Gheorghita: Avertizare Ferma Inaintea Debutului Valului 5

Valeriu Gheorghita transmite o extrem de serioasa avertizare pentru romanii din toata tara inainte ca valul 5 sa inceapa in Romania, iar asta pentru ca tara noastra nu are nevoie de o noua perioada foarte dificila precum cea prin care tocmai am trecut in valul 4.

Valeriu Gheorghita le spune romanilor ca trebuie sa se uite atent la ceea ce se intampla in alte tari, si ca trebuie sa invatam de la ele ca trebuie sa ne protejam, sa ne vaccinam, iar asa putem spera ca vom trece prin valul 5 cu o situatie mult mai buna decat cea inregistrata cu doua saptamani in urma.

“Din ceea ce observăm în momentul de faţă, în restul țărilor europene, în cel puțin 20 de țări europene, există la acest moment o creștere a numărului de cazuri raportate.

Într-adevăr, această creștere a numărului de cazuri este urmată și de creșterea numărului de spitalizări și de decese acolo unde rata de vaccinare este scăzută și respectiv de o decuplare a numărului de cazuri grave a spitalizărilor și a deceselor în țările în care rata de vaccinare este crescută.

Asta înseamnă undeva la peste 80 – 85%, fiind considerat un prag suficient pentru a limita impactul pe care varianta Delta îl are la nivel populațional. Din acest punct de vedere, ne așteptăm și noi ca o creștere a numărului de cazuri să se producă probabil din a doua parte a lunii ianuarie, acest val 5, dacă îl putem numi așa, și tocmai de aceea cred că vigilența noastră trebuie să rămână ridicată.

Să nu lăsăm garda jos, să încercam să respectăm cât putem de bine pe mai departe măsurile de prevenire a răspândirii bolii, pentru că doar în felul acesta, limitând circulația, putem să scădem presiunea la acest moment pe spitale și vedem că, din fericire, evoluția este favorabilă. Ne dorim să se mențină acest trend evolutiv.

Faptul că astăzi rata de pozitivare a testelor este 5%, este cea mai mică din ultimele două luni, este un lucru foarte bun și arată, într-adevăr, o scădere importantă a numărului de cazuri.

Aceste măsuri sunt, fără doar și poate, vaccinarea, ca măsură care limitează riscul de a face o formă gravă, de a ajunge la spital și să reducă numărul de decese, să prevenim acele decese evitabile și, de asemenea, o altă măsură importantă este respectarea măsurilor igienico-sanitare și nu în ultimul rând readuc în atenție importanța implementării certificatului verde digital.”