Ministrul Educatiei: Mesaj de Ultim Moment cu Hotararea ce Vizeaza Scolile

Ministrul Educatiei Mesaj Ultim Moment Hotararea Vizeaza Scolile

Ministrul Educatiei transmite un mesaj de ultim moment cu o hotarare care vizeaza toate scolile din Romania, si milioane de elevi, iar asta pentru ca a fost initiata intr-un final procedura de distribuire a testelor de saliva atat in unitatile de invatamant, cat si catre elevi, acolo unde este cazul.

Ministrul Educatiei spune ca milioane de teste vor ajunge zilele acestea, dar si saptamana viitoare, in toata tara, iar incepand de saptamana viitoare elevii vor putea fi testati pentru a se putea descoperi cazurile de infectie si a fi toata lumea mult mai bine protejata cat inca suntem in valul 4.

“Apreciez efortul autoritatilor in distribuirea acestor teste, vreau sa va spuna ca ultimul lot, cel de 6.5 milioane, au fost practic descarcate pana la 4 dimineata in aceasta noapte, apoi au plecat in tara catre inspectoratele scolare judetene, dupa ce in cursul zilei de ieri au fost distribuite inca 1.5 milioane de teste.

De la inspectoratele scolare judetene acestea vor ajunge in scoli. Spre exemplu, in Bucuresti de astazi, dupa ora 12:00, vor fi distribuite cele 625.000 de teste alocate capitalei, catre sectoare, si apoi catre scoli. Impreuna cu Ministerul Sanatatii am agreat sa realizeze un material de diseminare cu privire la un material video suport prin intermediul caruia sa fie informati beneficiarii cu privire la utilizarea corecta a acestor teste, este un lucru important.

Asa cum este prevazut in ordinul de ministru, Sanatatea Educatiei, cu numarul 5338, este decizia scolii daca are disponibile cadre didactie si conditii pentru testare in scoli, conditie in care este necesar acordul parintilor. Daca in scoala nu s-a luat decizia de testare, atunci aceste teste vor ajunge la copii, fiind utilizate sub supravegherea parintilor, nemaifiind bineinteles necesar un acord expres pentru ca parintii le administreaza.

Fac un apel la responsabilitate pentru ca rezultatul acestor teste sa fie transmis la timp si corect catre scoli in asa fel incat sa putem beneficia cu adevarat de spirirea starii de siguranta sanitara in scoli, atat de necesara derularii normale a actului educational.

Accesul la educatie este garantat de Constitutie, iar testarea nu este obligatorie. Fac, insa, un apel inca o data, si imi exprim convingerea ca cei mai multi dintre parinti inteleg importanta testarii in interesul propriilor copii.”