Ministrul Educatiei: Masurile de Ultima Ora Anuntate pentru Scoli

Ministrul Educatiei Masurile Ultima Ora Anuntate Scoli

Ministrul Educatiei a vorbit despre o serie de masuri noi care au fost luate pentru scolile din toata tara, iar asta pentru ca ele sunt extrem de importante si vizeaza felul in care se asambleaza seturile de testare din componentele separate pe care le-au primit autoritatile deja.

Ministrul Educatiei vorbeste despre faptul ca aceste seturi sunt livrate in pungi sterile pentru elevi, dar si despre procedura care se aplica in situatia in care un elev are simptome de infectare, dar se refuza testarea, si cine trebuie sa anunte DSP-ul in aceasta situatie.

“In Romania testarea nu este obligatorie atunci cand exista disponibile cadre didactice si conditii in scoala pentru a se asigura testarea, ea se va face in scoala, subliniez, cu acordul parintilor. Acolo unde nu se poate face in scoala, ele vor fi distribuite catre elevi, si vor putea fi administrate la domiciliu, sub supravegherea parintilor, bineinteles ca nu mai e nevoie de acordul parintilor.

Imi place sa cred ca Ministerul Sanatatii, care a promovat deja, si este disponibila in Monitorul Oficial, instructiunea prin care se prevede inclusiv modalitatea de administrare a acestor teste, in conditiile in care se stia ce teste se achizitioneaza, se va implica si pentru ca personalul medical din scoli, unde exista, sa se implice in aceasta modalitate de testare.

Secretarul de stat care se afla la sediul ME a filmat o procedura de asamblare a kiturilor individuale de teste, in care intr-un minut a reusit sa asambleze un set de 2 teste cu toate componentele, si sa adauge certificatul de confirmatate si instructiunile. A folosit manusi sterile, si pungi sterlie cu fermoar, seturile livrandu-se in pungi sterile cu fermoar, nu in servetele.

In cazul in care un copil prezinta simptome specifice si refuza testarea, acel copil nu va mai avea acces la prezenta fizica in scoala vreme de 14 zile, conform dispozitiilor legale in vigoare. Prima persoana care constata aceste simptome este parintele, cea de-a doua persoana este educatorul, invatatorul, profesorul, care interactioneaza cu copiii.

Un cadru didactic responsabil anunta, daca un copil are simptome specifice, si parintele, si personala desemnata pentru siguranta sanitara la nivelul scolii, si anunta DSP-ul, probabil prin intermediul celeia din urma, pentru ca exista in fiecare scoala o persoana care tine legatura cu DSP.”