Ministrul Educatiei: Decizia de Ultim Moment cu Aplicare in Toate Scolile

Ministrul Educatiei Decizia Ultim Moment Aplicare Toate Scolile

Ministrul Educatiei a anuntat o decizie de ultim moment care se va aplica in toate scolile din Romania, iar asta pentru ca ea vizeaza o masura care trebuie luata in momentul de fata, dupa descoperirea variantei Omicron a Coronavirus, astfel ca deocamdata scolile vor functiona cu programul normal.

Ministrul Educatiei spune ca nu se ia inca in calcul vreo masura noua pentru prevenirea raspandirii Coronavirus din cauza aparitiei variantei Omicron, iar separat de asta vorbeste si despre testele de saliva care sunt asamblate in scoli si distribuite in intreaga tara de catre unitatile de invatamant.

“Ca ministru, am anuntat deja programul, nu iau in considerare nimic altceva decat ceea ce imi spun autoritatile necesare, pana in acest moment autoritatile, in frunte cu ministrul Sanatatii, nu au considerat necesar sa previzionam masuri pe acest palier.

Posibilitatile scolilor difera de la o scoala cu cativa elevi pana la scoli care au 2000 de elevi, de la o scoala care are dificultati de infrastructura, pana la o scoala care are o multitudine de spatii in care se poate realiza acest lucru. Nu sunt cerinte speciale.

Este deasemenea o chestiune de management intern, exista diriginti, exista invatatori, exista persoane desemnate la nivelul fiecarei scoli pentru protectie sanitara. Repete, diversitatea scolilor si gradinitelor este extrem de mare, la fel ca in orice alt stat, iar situatia concreta o cunoaste directorul, iar el este responsabil pentru organizarea acestui proces.

Ordinul comun al ministerelor precizeaza foarte clar ca acolo unde exista disponibilitate din partea cadrelor didactice, si unde infrastructura permite, testele se vor face in scoala, precizand ca este nevoie de acordul parintilor daca se face in scoala. Acolo unde profesorii considera ca nu se pot implica in acest proces, sau nu exista infrastructura, elevii primesc testele pentru o saptamana, si pot fi administrate acasa, sub supravegherea parintilor.

Daca se administreaza de catre parinti, sau in prezenta parintilor, in mod evident nu mai este nevoie de acordul expres al acestora, deoarece parintii sunt cei care le administreaza. Important este sa putem raporta, sa raportam corect si in timp rezultatele acestor teste catre scoala si medicul de familie, daca este un rezultat pozitiv.”