Ministrul Sanatatii: Hotararile Importante Anuntate in Romania

Ministrul Sanatatii a vorbit despre hotararile importante care au fost luate pentru Romania, si care vin intr-un moment in care romanii au nevoie de masuri clare menite sa ii ajute sa treaca mai usor peste pandemie, prima masura fiind crearea unui pachet de testare pentru COVID la medicii de familie care include si analize.

Ministrul Sanatatii spune deasemenea ca in cazul certificatului COVID inca se cauta o varianta care sa fie acceptata de catre toata lumea, dar va fi vorba despre o lege, iar in ceea ce priveste pericolul adus de varianta Omicron, inca nu se stiu multe, dar nu se vor lua masuri de restrictie chiar de la primele cazuri.

“Pachetul referitor la testare este o manopera completa, efectuarea propriu-zisa a testului si materialele de protectie pentru personalul medical. In afara de lucrul acesta, pentru persoanele pozitive va exista un pachet de investigatii minimale care sa permita administrarea de tratament antiviral in ambulatoriu, si care sa fie protectiv pentru pacienti si personalul medical.

Certificatul verde, in primul rand ca nu mai este verde, pentru ca cel verde este doar in cazul calatoriilor in spatiul comunitar, deci certificatul COVID sigur ramane de interes, am discutat cu domnul doctor Tataru sa gasim o formula care sa poata fi acceptata in Parlament, si care sa fie aplicata cand situatia epidemiologica o impune.

Trebuie facut un act normativ, deci trebuie sa existe o lege care sa fie votata in Parlament, iar aplicarea prevederilor legale se produce atunci cand se indeplinesc conditiile de crestere, la fel in cazul renuntarii la certificat trebuie sa se aplice prevederile cand numarul de cazuri scade.

Sunt lucruri destul de clare, toata lumea a fost de acord. Nu vom utiliza un astfel de document in ceea ce priveste slujbele religioase, iar aici parerea este unanima, dimpotriva avem nevoie de suportul Bisericii, si am avut parte de unele intalniri in care rolul educativ al Bisericii in respectarea regulilor generale este extrem de important.

Nu cunoastem elemente legate de patogenitatea similara cu cea a tulpinii Delta, sau cea a tulpinii originale, pe de o parte, si nu cunoastem nici modul in care anticorpii obtinuti dupa imbolnavire, sau vaccinare, sunt neutralizanti, in ce masura sunt neutralizanti, iar protectia oferita de vaccinare, sau trecere prin boala, e diferita fata de ceea ce se intampla acum.”