Valeriu Gheorghita: Masura Obligatorie foarte Dura pentru Toti Romanii

Valeriu Gheorghita vorbeste despre o masura foarte dura pentru toti romanii, care ar putea fi necesara pentru a deveni obligatorie in Romania in situatia in care tara noastra ar putea ramane una dintre putinele din Uniunea Europeana care nu va impune vaccinarea obligatorie impotriva Coronavirus.

Valeriu Gheorghita spune ca aceasta ar trebui sa fie ultima masura luata de catre statul roman, daca oamenii nu inteleg de ce este importanta vaccinarea, dar si ca ea ar trebui explicata foarte bine inainte de a fi impusa pentru ca oamenii sa inteleaga de ce ea are menirea de a le salva vietile si viitorul.

“Intelegem foarte bine si motivul acestor discutii, si faptul ca intr-adevar sunt bariere, la un moment dat, si de comunicare, si de convingere, ca sunt persoane care sunt inca ezitante, intr-un numar foarte mare, si toate acestea au un impact pe sanatatea intregii comunitati,nu doar la nivel individual.

In felul acesta sigur ca la un moment dat lucrurile trebuie transate pentru ca altfel vom fi in situatia in care populatia va asista neputiincioasa la evolutia pandemiei, la fel si autoritatile, virusul isi va continua evolutia naturala si procesul de adaptare. Noi suntem, omenirea este intr-o competitie cu acest virus, suntem intr-o cursa contracronometru.

Cu cat ii dam posibilitatea sa se raspandeasca mai mult timp, si o perioada mai lunga de timp, cu atat el se va adapta si va genera noi, si noi, variante virale, care s-ar putea sa schimbe complet regulile “jocului”, pe care cel putin pana in acest moment ne place sa credem ca le-am inteles, si le-am controlat, prin vaccinare, masuri nefarmaceutice, medicamente antivirale asteptate.

Sunt firesti aceste discutii, e foarte greu sa aplici o masura atat de dura si de vehementa, ea trebuie sa ramana, in opinia mea, o ultima masura daca toate celelalte esueaza, si atunci vezi cum mor oamenii, esti neputiincios, legat de maini si de picioare, ca nu pot sa schimbi aceasta evolutie naturala, si nu vad de ce sa nu inceapa aceste discutii.

Trebuie sa existe dezbateri cu implicarea intregii societati in aceste dezbateri, cu puncte pertinente, si pro si contra, incat sa vedem unde ne aflam, si ca societate, si in general ca perspectiva. Uintandu-ma la perceptia publica in Romania, cred ca va fi foarte greu de luat o asemenea masura. E foarte greu sa impui o masura care nu a fost inteleasa.”