Valeriu Gheorghita: Anuntul de Ultima Ora cu o Atentionare pentru Toti Oamenii

Valeriu Gheorghita a transmis astazi o atentionare extrem de serioasa pentru toti romanii din tara, dar si din strainatate, iar asta pentru ca medicul militar a adus in discutie ceea ce s-a descoperit in ultima saptamana cu privire la varianta Omicron si vaccinurile existente pentru utilizare.

Valeriu Gheorghita spune ca vaccinurile, dar si vindecarea in urma infectarii cu o varianta anterioara Omicron, nu genereaza anticorpi suficient de bine adaptati pentru a proteja impotriva acestei noi tulpini, insa protectia fata de formele grave ale bolii ar trebui sa existe in continuare.

“Al doilea lucru important pe care vreau să îl menționez este legat de variantă Omicron și de comportamentul vaccinurilor actuale față de varianta Omicron. Ceea ce știm cu toții, până la acest moment, este că această variantă a acumulat cel mai mare număr de mutații din variantele circulante până la acest moment și care sunt cunoscute evident.

Majoritatea acestor mutații sunt localizate la nivelul proteinei Spike și în mod deosebit la zona de legare a proteinei Spike de receptorii celulelor noastre și de zona în care se fixează anticorpii protectori, anticorpii neutralizanți. Ca atare, era de așteptat că această variantă își va modifica comportamentul față de răspunsul imun obținut ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării.

Din datele publicate în ultima săptămână, practic, avem câteva concluzii preliminare, și anume, că activitatea neutralizantă a anticorpilor atât obținuți ca urmare a trecerii prin boală, cât și ca urmare a primei scheme de vaccinare este mult, mult mai redusă comparativ cu activitatea pe care aceşti anticorpi o aveau față de variantele anterioare, în speță față de varianta parentală inițială care a fost originară în Wuhan.

Ca atare, din aceste date, practic, putem să estimăm că eficiența și eficacitatea unei scheme de vaccinare inițială față de varianta Omicron este redusă, cel puțin față de infecție, față de riscul de a dezvolta infecția cu variantă Omicron. În schimb, ce este important să reținem este că este afectată într-o măsură mult mai mică componentă celulară a răspunsului imun.”