WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype ar putea fi Interceptate mai Usor in Romania

WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype putea Interceptate Usor Romania

WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype, sau alte aplicatii de mesagerie, ar putea fi interceptate mai usor in Romania din cauza unei noi legi care trebuia sa transpuna cu totul altceva in legislatia romaneasca. Vorbim despre o lege care trebuia sa transpuna o directiva europeana in legislatia din Romania, dar care a avut un articol introdus de catre Guvernul Romaniei inainte ca ea sa fie trimisa la Parlament pentru vot, iar acesta largeste puterea autoritatilor de a intrecepta comunicatii, sau de a avea acces la date.

In baza acestui articol, autoritatile din Romania ar putea intercepta mai usor comunicatiile din WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype, dar le-ar putea cere si companiilor de gazduire web sa ajute autoritatile pentru “pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare.” Asta inseamna ca autoritatile vor putea sa aiba acces mai usor la interceptarea comunicatiilor, inclusiv la cele criptate, si totul pe cheltuiaia companiilor de la care se cere asta.

WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype ar putea fi Interceptate mai Usor in Romania

Articolul respectivei legi ar obliga platformele precum WhatsApp, Telegram, Messenger, Skype, sau furnizorii de servicii de gazduire inclusiv sa furnizeze informatii stocate de catre ei in servere. Aceste pot face referire la datele de trafic sau identificare a abonatilor, ori clientilor, modalitatile de plata folosite de catre acestia, istoricul accesorilor cu ora exacta a actiunii, dar in acelasi timp ar trebui sa se ofere inclusiv accesul catre autoritati pentru copierea, sau extragerea datelor, de la aceste companii.

Desigur ca in mod normal unele dintre aceste proceduri necesita acum emiterea unor mandate judecatoresti, in timp ce altele nu, dar de indata ce legea va fi adoptata, lucrurile vor deveni mai simple. Atat organele de echipare a legii, cat si SRI, de exemplu, vor avea dreptul sa se foloseasca de aceste prevederi legale de indata ce ele vor fi adoptate, daca se va intampla asta, deci e bine de stiut exact ce anume se pregateste in perioada urmatoare.

Guvernul Romaniei deocamdata nu a spus nimic in legatura cu felul in care a fost gandita aceasta lege, dar cel mai probabil vor veni si clarificari, iar daca acel articol va fi scos din lege, sau nu, ramane de vazut.