Ministrul Educatiei: Mesajul de Ultim Moment privind Scolile si Elevii

Ministrul Educatiei Mesajul Ultim Moment Scolile Elevii

Ministrul Educatiei a facut un nou anunt foarte important care vizeaza elevii si scolile din toata tara, iar asta pentru ca, dupa cum veti vedea si mai jos, vorbim despre o situatie in care testele de saliva reusesc sa depisteze elevii infectati, rata 176 de cazuri fiind detectate pana acum, cu 35% rata de validare.

Ministrul Educatiei spune deasemenea din nou faptul ca IGSU este cel care a comandat testele de saliva pentru elevi, contractul fiind derulat prin intermediul acestei institutii, astfel ca se asteapta in continuare livrarea a zeci de milioane de teste pentru toate scolile.

“70 de milioane impartim la 6,2 milioane. Pana acum am avut testare intr-o singura saptamana complet, saptamana trecuta, au fost gasite 176 de cazuri pozitive. Din aceste 176 de cazuri, 45 au fost confirmate, 85 au fost infirmate prin teste PCR, iar 46 nu au primit un raspuns, pentru ca nu poti sa obligi parintii sa mearga la testare PCR, nu exista obligativitate legala, desi ar trebui sa fie acest lucru. 35% este rata de validare. 45 din 130.

Nu stiu care este durata crizei sanitare. Nu stiu la Ministerul Educatiei si nici nu pot sa anticipez. Este Ministerul Sanatatii, sunt cei care raspund de evolutia epidemiologica, cei care o sa ne spuna cat se justifica.

Deocamdata, prin hotararea CNSU trebuie sa avem teste pentru 11 saptamani. Am avut pentru o saptamana completa, suntem in cea de-a doua saptamana, deci este simplu, mai avem nevoie din acea hotarare la care ma raportez, pentru ca acolo s-a facut calculul numarului de teste.

Mai avem nevoie pentru inca noua saptamani in afara de aceasta. stiu si graficul de invatamant pe care l-am pus la dispozitia IGSU – se ia vacanta pe 23 decembrie, se revine la scoala, unii pe 3 ianuarie, altii pe 10 ianuarie.

Inspectoratul General pentru situații de Urgență, pe baza pașilor anteriori, a semnat contractele cu furnizorii. În contracte sunt inclusiv termenele de livrare. Ministerul Educației nu este parte semnatară într-un contract să poată avea controlul pe termenele de livrare, IGSU este parte în contract și ne-a asigurat că face toate demersurile posibile pentru o aprovizionare ritmică cu teste.”