Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultima Ora privind Certificatul COVID, Valul 5

Ministrul Sanatatii transmite un anunt de ultima ora cu privire la certificatul COVID si valul 5 in Romania, iar asta pentru ca milioane de oameni vor fi afectati atat de noul document, cat si de urmatoarea crestere a infectarilor noi, asteptata undeva prin luna ianuarie.

Ministrul Sanatatii da de inteles ca e improbabil ca in 2021 sa fie adoptat certificatul COVID, dar e probabil sa fie totusi votat in Parlament inainte ca valul 5 sa loveasca Romania, fara a oferi totusi detalii cu privire la felul in care va limita el viata oamenilor, in functie de vaccinare, vindecare, testare.

“N-as vrea sa deturnam sensul acestei conferinta de presa. Noi avem o varianta tehnica lucrat la Institutul National de Sanatate Publica, ea va fi dezbatuta la nivelul coalitiei, si se va lua o decizie politica, pentru ca, pana la urma, aprobarea unor asemenea documente necesita o decizie politica.

Masurile care se iau sunt de franare, nu de impermeabilizare a frontierelor, ci de intarziere a raspandirii acestei tulpini. Nu pot sa va dau un orizont de timp. Noi am propus, acum decizia e de natura politica, certificatul COVID trebuie votat in Parlament. In mod normal ar trebui ca acest document sa fie oprational inainte de o crestere abrupta a numarului de cazuri.

Vom avea si noi imbolnaviri cu transmitere comunitara a variantei Omicron, important este cand se va intampla acest lucru, si cred ca poate si mai important, sa vedem care este evolutia formelor clinice de boala, pentru ca deocamdata sunt incerte dintr-un anumit punct de vedere.

La populatia tanara, activa, formele de boala sunt usoare, in marea lor majoritate, dar vedem ca imbolnavirea afecteaza in buna masura si persoanele vaccinate, pentru ca dintre cei infectati si confirmati in Romania, aproape toti au fost vaccinati, dar evolutia clinica a fost foarte buna, ei fiind asimptomatice, sau cu simptome minore dupa disparute dupa 1/2 zile.

Ramane sa vedem ce ne va rezerva viitorul, insa ramane sa vedem ce ne va rezerva viitorul, dar in mod evident, inclusiv pozitia OMS pe acest subiect, este legata de faptul ca vaccinarea singura nu ajunge, si exista alte masuri care trebuie luate pentru a limita si incetini transmiterea.”