Valeriu Gheorghita: Valul 5 Alarmant si Anuntul de Ultima Ora pentru Romani

Valeriu Gheorghita trage un nou semnal de alerma extrem de ingrijorator in legatura cu valul 5 in Romania, anuntul de ultima ora facut de catre medicul militar aducand in atentia oamenilor situatia dificila din tari precum Danemarca, Norvegia, Marea Britanie, acolo unde varianta Omicron se raspandeste necontrolat.

Valeriu Gheorghita spune ca este extrem de importanta vaccinarea in acest context, in special cu doza booster, cea care poate oferi protectia impotriva variantei Omicron, chiar daca vaccinul in sine nu a fost facut spceial pentru aceasta varianta, el ramane totusi eficient si in aceasta situatie.

“Eu pot să vă spun, uitându-mă la situația epidemiologică din țările vest-europene, în mod deosebit ceea ce se întâmplă în Danemarca, ceea ce se întâmplă în Norvegia, în Marea Britanie, dar și în celelalte țări limitrofe, există o creștere exponențială a numărului de cazuri.

Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puțin doi factori: o multiplicare a virusului mult mai accelerată și o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută.

Mai mult decât atât, sunt deja date care sugerează și transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreții respiratorii, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spații închise, slab ventilate. Deci, este foarte, foarte important acest lucru.

Iar țările cel mai bine protejate în fața unui val generat de varianta Omicron vor fi acele țări care au rate crescute de vaccinare, dar și rate crescute de administrare a dozei booster. Și aici mă refer în mod deosebit la impactul asupra formelor severe.

Este nerelevant, la acest moment, faptul că avem din punct de vedere clinic majoritatea cazurilor cu evoluție ușoară sau asimptomatică, pentru că, în general, aceste cazuri s-au raportat la persoane care sunt cel puțin protejate parțial în urma faptului că au fost vaccinate sau aveau istoric de trecere prin boală. Practic, aceste date încă nu sunt relevante pentru ceea ce se întâmplă la nivel populațional, acolo unde încă există populație vulnerabilă, nevaccinată suficient.”