Valeriu Gheorghita: Decizia Obligatorie pentru Valul 5 in Toata Romania

Valeriu Gheorghita a transmis pentru toata Romania un mesaj extrem de important cu privire la o decizie obligatorie pentru intreaga tara inainte ca valul 5 de infectari sa inceapa, iar asta deoarece este nevoie de certificatul COVID pentru a limita raspandirea virusului.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca este necesara adoptarea rapida a certificatului COVID pentru ca Romania sa nu treaca printr-un val puternic de infectari generate de catre varianta Omicron a Coronavirus, iar ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, pare dispus sa puna rapid in aplicate adoptarea sa.

“Este cât se poate de evidentă necesitatea certificatului și aici aș vrea să spun că obiectivul lui, cel puțin în perspectiva circulației variantei Omicron și care este foarte probabil că va deveni dominantă, certificatul COVID va avea ca scop evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire și a presiunii pe spitale.

In lipsa celorlalte măsuri, cum ar fi masca de protecție și celelalte măsuri nefarmaceutice, este evident că doar vaccinarea nu poate să stopeze, să blocheze circulația virusului, circulația variantei Omicron, și atunci rolul certificatului COVID este acela de a reduce riscul de înregistrare a unor cazuri severe de îmbolnăvire, prin faptul că persoanele fie sunt trecute prin boală, fie sunt vaccinate, fie sunt testate, şi atunci vor avea risc mai mic şi să transmită.

Vom vedea care vor fi datele științifice legate de transmiterea de la o persoană care este vaccinată sau trecută prin boală a variantei Omicron, atât pentru cei vaccinați cu prima schemă sau cei care sunt și cu doza de booster efectuată.

Deci, aici încă sunt date care lipsesc și tocmai din acest motiv este important ca nivelul nostru de precauție să fie cât se poate de ridicat. Este nevoie de acest certificat digital, de acest certificat COVID tocmai pentru a limita impactul infecției cu SARS-CoV-2 la nivel populațional; și aici vorbim de impactul pe sănătate publică, presiunea pe spitale, absenteismul de la locul de muncă și așa mai departe.”