Ministerul Sanatatii va Aduce medicamentul anti-COVID Paxlovid si in Romania

Ministerul Sanatatii Aduce medicamentul anti-COVID Paxlovid Romania

Ministerul Sanatatii va aduce si in Romania medicamentul anti-COVID numit Paxlovid, acesta fiind dezvoltat de catre compania americana Pfizer, iar in SUA a fost deja aprobat pentru utilizare in cazul persoanelor care au risc de a face o forma grava a bolii.

Ministerul Sanatatii a discutat cu reprezentantii Pfizer pentru a aduce acest medicament si in Romania in perioada imediat urmatoare, dar desigur ca e nevoie si de aprobarea sa in Europa prin Agetia Europeana a Medicamentului, fiind deja in plin proces de evaluare.

“La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România.

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.”