Valeriu Gheorghita: Ultima Ora, Anunt Privind un nou Lockdown in Valul 5

Valeriu Gheorghita ofera primele informatii in legatura cu un nou lockdown pentru Romania din cauza valului 5 si al variantei Omicron a Coronavirus, medicul militar explicand faptul ca in momentul de fata o asemenea masura nu isi mai are rostul pentru ca nu rezolva problema.

Valeriu Gheorghita spune ca un lockdown este util doar pentru a reduce numarul de cazuri pentru o anumita perioada de timp, insa nu rezolva problema pandemiei, iar aici aduce din nou in discutie vaccinarea pentru ca alta solutie nu exista pentru revenirea la o oarecare normalitate.

“Eu as identifica exact acele activitati care se asociaza cu un risc crescut de infectare, de expunere, iar aici vorbim despre activitatile cu un numar mare de persoane, deci practic eu as limita numarul de participanti la activitatile in care exista adresabilitate crescuta: concerte, festivaluri, meciuri pe stadion, toate sa fie reduse, sau interzise o perioada de timp.

In zonele supraaglomerate, unde noi stim de la inceput ca regulile nu se respecta, in mod deosebit masca de protectie si distantarea fizica, este prima masura pe care as lua-o. A doua masura ar fi purtarea mastii de protectie acolo unde exista zone aglomerate, unde exista interactiune intre persoane, si desigur am incerca pe cat posibil sa promovam campania de vaccinare.

Sub nicio forma nu este cazul de lockdown, nu este o masura care sa ne mai ofere o perspectiva de luat in calcul din acest punct de vedere, pentru ca totusi sunt 2 ani de cand ne confruntam cu aceasta pandemie si s-a observat ca masura de lockdown are efect temporar si nu rezolva problema.

Oamenii se vor aduna, mai ales la petreceri, acolo unde stim ca regulile nu se prea respecta, iar doi, este momentul in care fiecare dintre noi ne vizitam membrii din familie, ne vizitam prietenii apropiati, iar o parte dintre ei sunt persoane vulnerabile, astfel ca trebuie sa fim responsabili pentru noi si pentru ei.

Se recomanda sa ne testam inainte de a ii vizita, chiar daca suntem vaccinati, sa ne facem un test inainte de sa mergem sa ne vizitam parintii, sau bunicii, care poate sunt in evidenta cu afectiuni cronice, sa incrcam sa-i convingem sa se vaccinze pentru a fi mai bine protejati in fata unor forme grave de boala.”