Ministrul Sanatatii: Anunt de Ultima Ora privind Scolile, Valul 5

Ministrul Sanatatii Anunt Ultima Ora Scolile Valul 5

Ministrul Sanatatii a facut un foarte important anunt de ultima ora cu privire la scolile din toata Romania, dar si valul 5, Alexandru Rafila transmitandu-le parintilor din toata tara faptul ca nu este un sustinator al inchiderii unitatilor de invatamant, deci e improbabil sa se intample asta.

Ministrul Sanatatii are o relatie stransa cu Sorin Cimpeanu, astfel ca era de asteptat sa sustina mentinerea scolilor deschise chiar daca numarul de cazuri noi va fi ridicat pentru ca elevii sa beneficieze de continuitate cand vine vorba despre actul educational.

“O sa discutam, n-as vrea sa fac acum aprecieri de acest gen, eu sunt un sustinator al mentinerii scolilor deschise. Vedeti ca sunt si tari care in momentul de fata au o incidenta inalta a acestei inectii si mentin scolile deschise. Totdeauna trebuie sa pui in balanta impactul asupra sanatatii publice, al deschiderii scolilor, dar si asupra sanatatii copiilor.

Sa nu uitam ca sanatatea copiilor acestei generatii este responsabilitatea noastra in egala masura cum este, sau poate chiar mai mare decat este, legata de impactul asupra sanatatii publice. Una este sa inchizi scolile pentru perioade scurte de timp, alta este sa la tii inchise pentru luni de zile si sa afectezi nu doar procesul de invatamant, ci si sanatatea copiilor, modul de dezvoltare.

Consecintele inchiderii pe durate lungi, si din pacate am trait acest scenariu in Romania, s-ar putea sa se faca resimtite timp de ani de zile. O sa discutam cu toti colegii din zona de sanatate, din zona de educatie, incat sa putem lua decizii echilibrate. Noi de asta ne dorim sa facem un effort comun.

Efortul comun se va traduce prin incetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de educatie de a prelua cazurile, si prin functionarea, cred ca acesta este un lucru extrem de important, cat mai aproape de normal a intregii societati, inclusiv a activitatii din scolile din Romania.

Mai avem nevoie de inca putin timp pentru a avea o viziune clara asupra evolutiei acestei boli. Trebuie sa vedem daca evolutia este diferita la populatiile vaccinate in procent mare, sau la populatiile vaccinate in procent mai mic, apropo de gravitate cazurilor. Oricum ar fi, chiar daca procentul de persoane care se interneaza este mai mic, daca ai un numar mare de cazuri, atunci exista pericol de a bloca sistemul de sanatate.”