Valeriu Gheorghita: Inceputul Valului 5 si Mesajul de Ultim Moment pentru Romani

Valeriu Gheorghita transmite un mesaj extrem de important pentru milioanele de romani din toata tara chiar la debutul valului 5 in Romania, iar asta pentru ca el ne aduce in atentie marea problema a dezinformarii de pe retelele de socializare, cea care a afectat substantial campania de vaccinare.

Valeriu Gheorghita spune ca romanii ar trebui sa nu se increada in dezinformarile de pe retelele de socializare, si sa caute informatii de la experti in medicina, nu in manipulare, astfel incat ei sa poata sta in siguranta acum ca valul 5 incepe deja sa creasca numarul de cazuri in Romania.

“Intr-adevar, noi am debutat pe 27 decembrie campania de vaccinare, in tandem cu celelalte tari europene. Momentul de debut al campaniei de vaccinare a fost, practic, primul pas in care cu totii am sperat ca va insemna si primul pas spre atat de asteptata revenire la normalitate.

Pana in luna martie, inclusiv, am fost printre primele locuri la nivel european in ceea ce priveste rata de vaccinare, ulterior rata de vaccinare in Romania a inceput sa scada, cel mai accentuat incepand cu luna iunie, si pe perioada verii, urmand ca din luna septembrie sa inregistra o crestere a adresabilitatii la vaccinare, iar in acest moment iar avem o scadere importanta a ei.

Din punct de vedere al organizarii logistice, din punct de vedere al accesului la vaccinare, cred ca lucrurile au stat cat se poate de bine si oamenii care au dorit sa se vaccineze au putut sa faca acest lucru intr-o maniera cat se poate de simpla. Cred ca dezinformarea si combarea dezinformarii, aici cred ca batalia a fost dezechilibrata.

Pe fondul neincrederii populatiei, in general, in autoritati, pe fondul scepticis-mului, toate aceste informatii care apartin teoriilor conspirationiste au avut un efect mult mai important si consecinte mult mai importante in populatia noastra, iar combaterea dezinformarii cred ca nu si-a atins obiectivele pe care noi le-am dorit inca de la inceput.

Nu cred ca e vorba despre o greseala, eu, cel putin, alaturi de echipa mea si autoritatile cu care am colaborat, am incercat sa facem tot ce tine de noi in aceasta perioada, insa e clar ca lupta a fost inegala. Aceste teorii, aceste subiecte care au facut obiectul dezinformarii au circulat mult mai intens pe retelele de socializare, cu impact mare intr-un timp scurt, iar informatiile noastre medicale e greu sa fie prezentate cu impact mare.”