Valeriu Gheorghita: Semnal de Alarma de Ultima Ora in Valul 5 pentru Romani

Valeriu Gheorghita transmite un foarte puternic semnal de alarma pentru romani chiar la finalul anului 2021 si inainte ca valul 5 sa isi arate puterea in Romania, iar toata lumea ar trebui sa fie atenta la dezinformarea de pe retelele de socializare, aceasta afectand serios campania de vaccinare.

Valeriu Gheorghita vorbeste deasemenea si despre faptul ca valul 5 va fi dominat de variantele Delta si Omicron, inainte ca ultima sa devina dominanta, dar si ca desi certificatele COVID cresc ratele de vaccinare, in Romania s-a intamplat asta si fara vreunul activ.

“Au fost foarte importanti si vectorii care au transmis aceste mesaje de dezinformare, si din pacate am avut vectori ai dezinformarii din clasa politica, din randul Bisericii Ortodoxe, chiar din randul corpului medical, iar toate aceste lucruri au avut un impact negativ la nivelul populatiei noastre.

Sa nu uitam ca sunt aproape 15.8 milioane de doze vaccinate, rata de vaccinare in randul populatiei generale este de peste 41%. Nu este putin lucru pentru noi, este un efort fara precedent, si vreau sa le multumesc tuturor celor care au fost implicati in implementarea campaniei de vaccinare, personalului medicam din centrele de vaccinare si unitatile sanitare, autoritatilor centrale, si societatii.

Eu pot sa va spun ce se intampla in celelalte tari europene. Majoritatea tarilor europene au inceput sa stagneze cu rata de vaccinare undeva la 50% – 55% rata de vaccinare, iar noi suntem la 41% fara sa avem vaccinare obligatorie, sau fara sa avem certificat COVID impus la locul de munca, sau pentru alte activitati.

Din acest punct de vedere, un procent din populatie s-ar vaccina daca ar fi aceasta conditie suplimentara de a prezenta un certificat COVID, dar in continuare cred ca prin dialog, prin comunicare, prin incredere, putem sa combatem dezinformarea, ezitarea, si putem sa intelegem mai repde beneficiile si importanta vaccinarii in aceasta perioada.

Foarte probabil ca in Romania debutul valului urmator sa fie caracterizat de circulatia ambelor variante virale, Delta si Omicron, pentru ca progresiv cea din urma sa devina dominanta, asa cum s-a intamplat si in celelalte tari europene. Partea buna este ca la persoanele vaccinate, sau trecute prin boala, varianta Omicron nu genereaza forme grave de boala.”