Ministrul Sanatatii: Anuntul de Ultim Moment, Semnal de Alarma in Romania

Ministrul Sanatatii le transmite tuturor romanilor o foarte importanta atentionare de ultim moment pentru ca incearca sa le aduca tuturor in atentie faptul ca in cursul urmatoarelor saptamani tara noastra va trece printr-una dintre cele mai grele perioade ale pandemiei de Coronavirus.

Ministrul Sanatatii ne spune ca numarul cazurilor noi, determinate in principal de varianta Omicron, ar urma sa fie cam dublu fata de cel de 400.000 generate in valul 4 de catre varianta Delta, asa ca trebuie sa fim extrem de vigilenti si sa ne protejam impotriva unei posibile infectari in aceasta perioada.

“Deja cazurile cresc, important este cand ajungem la o crestere galopanta, daca ajungem la o astfel de crestere. Cred ca data de 15 ianuarie, in jurul acestei date, si fac un disclaimer pentru ca am mai spus aceasta data si erau anumiti telespectatori care au considerat ca eu sunt un soi de clarvazator si spun cu precizie si ora, nu vreau sa spun nici ora.

Probabil ca in jurul datei de 15 ianuarie probabil ca vom incepe sa asistam la o crestere mai rapida a numarului de cazuri. Cat de rapida va fi, cate persoane vor fi afectate, ramane de vazut. In valul 4 am avut circa 400.000 de imbolnaviri confirmate prin diagnostic.

Niciodata in biologie nu poti sa dai verdicte, deci este foarte periculos sa dai verdicte in microbiologie in legatura cu microorganisme care evolueaza, vedeti ca nu stau pe loc. Ar fi bine sa fie asa, si sa vedem ca aceasta varianta Omicron, dincolo de faptul ca se raspandeste usor, produce cazuri usoare si va produce un efect favorabil asupra sistemului imunitar.

Numarul de cazuri s-a dublat in ultima perioada, daca adunam cazurile din ultima saptamana si verificam numarul din saptamana precedenta, vedem ca numarul de cazuri este dublu. Cate imbolnaviri vom avea in valul 5 ramane de vazut, noi estimam probabil o dublare a numarului de cazuri in valul 5.

Vaccinul adpatat unei variante circulante este o varianta, ati vazut ca la gripa se intampla lucrul acesta an de an, deci nu este ceva nemai pomenit. Este posibil(n. red. sa facem vaccinul anual), nu stiu daca pentru toata lumea, dar pentru categoriile care sunt la risc, la gripa recomandam vaccinul.”