Valeriu Gheorghita: Vestile de Ultima Ora Privind Restrictiile din Valul 5

Valeriu Gheorghita transmite un extrem de serios mesaj in plin val 5 de infectari cu Coronavirus pentru romanii din toata tara privind restrictiile noi care sunt impuse la nivelul tuturor judetelor, ele venind deoarece varianta Omicron este mult, mult mai contagioasa decat cea Delta.

Valeriu Gheorghita spune deasemenea si ca pentru a ne proteja in mod mai eficient, este nevoie sa purtam in mod corect mastile de protectie atunci cand ne aflam in spatii deschise, sau inchise, ceva extrem de important pentru a nu ne infecta, mai ales daca nu suntem vaccinati.

“De asemenea, este important să înţelegem că infecţiozitatea acestei variante virale este de cel puţin trei până la patru ori mai mare decât varianta Delta, decât varianta anterioară, ceea ce înseamnă un număr mult mai mare de cazuri.

Aş vrea să menţionez faptul că dacă, în câteva zile, noi avem o creştere de patru ori a numărului de cazuri, asta, probabil, arată o intensificare transmiterii comunitare a variantei Omicron, în România, iar toate datele ne arată că timpul de dedublare a cazurilor este de circa două-trei zile, pentru că perioada de incubaţie este mai scurtă.

De asemenea, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă și care au și doza de booster efectuate au o susceptibilitate față de infecția cu varianta Omicron de două ori mai redusă comparativ cu persoanele care au doar o schemă primară de vaccinare și, de asemenea, transmisibilitatea variantei Omicron de la o persoană vaccinată și cu doza booster la contact se pare că este mult mai mica.

Cred că merită menționate câteva elemente practice. Pentru că s-a discutat de importanța purtării măștilor de protecție, este important nu doar să purtăm masca, ci să o purtăm corect.  Trebuie să înțelegem că o mască are exteriorul contaminat cu particule virale și, dacă noi ducem mâna la mască, o punem în buzunar și ulterior o punem pe față, ne vom autoinfecta.

Tocmai de aceea, o mască, după patru ore de folosire și de stat în contact cu foarte multe persoane, teoretic, este considerată o mască contaminată și ar trebui să o schimbăm. Tocmai de aceea, o mască, după patru ore de folosire și de stat în contact cu foarte multe persoane, teoretic, este considerată o mască contaminată și ar trebui să o schimbăm. Este important ca masca să acopere și orificiile nazale și gura.”