Valeriu Gheorghita: Noul Anunt de Ultim Moment in Plin Val 5 de Infectari

Valeriu Gheorghita le vorbeste romanilor din toata tara carora le transmite un mesaj extrem de important in acest inceput de val 5 in Romania cu foarte multe infectari, el spunand ca pana in momentul de fata doza booster, extrem de importanta in fata variantei Omicron, nu a fost facuta de chiar atat de multi romani.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre importanta ei, dar si a faptului ca Romania are o capacitate mare de vaccinare in momentul de fata, ea putand ajunge pana la 150.000 de imunizari zilnice, insa desigur ca e nevoie si de oameni dornici sa fie imunizati de catre autoritati.

“Dacă ne uităm la cei care au primit doza booster, aproape jumătate dintre ei sunt persoane considerate vulnerabile, adică persoane cu vârsta de peste 65 de ani sau persoane cu afecțiuni cronice, restul fiind persoane din sectorul medical, sectorul social sau celelalte sectoare considerate esențiale, critice, precum și populația generală care este eligibilă pentru vaccinare.

Vreau să fac aici încă o precizare; legat la indicația și recomandarea de administrare a dozei de booster, în România, toate persoanele cu vârstă de cel puțin 12 ani pot să fie vaccinate cu doza booster, nu doar persoanele de peste 18 ani. Până la acest moment, între persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani au primit doza booster circa 945 de persoane, iar dintre cei cu vârsta de 16-17 ani – circa 5.858 de persoane au primit și doza de booster.

La nivelul medicilor de familie, cabinetelor de medicină de familie, sunt circa 3.155 de cabinete care au activitate de vaccinare, reprezintă aproximativ 30% din numărul total al medicilor de familie care se află în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate și au fost vaccinate peste un milion de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 12,5% din numărul total al persoanelor vaccinate în România.

De menționat, pentru că am văzut câteva informații eronate în spațiul public, că persoanele cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani pot fi vaccinate și în cabinetele de medicină de familie, atunci când medicul de familie va solicita, evident, doze pediatrice pentru această grupă de vârstă: la acest moment avem suficientă capacitate de vaccinare.

Practic, putem administra zilnic peste 100.000 de doze de vaccin doar în centrele fixe și ne aducem aminte faptul că, în luna octombrie, când a crescut foarte mult rata de vaccinare, am fost în măsură, fără să avem blocaje.”