Ministrul Educatiei: Decizia de Ultim Moment pentru Scoli cu Efecte pe Termen Lung

Ministrul Educatiei explica o decizie extrem de importanta luate pentru toate scolile si toti elevii din Romania, iar asta deoarece efectele sale sunt resimtite de catre foarte multi copii si tineri, autoritatile luand recent decizia de a modifica mediile in baza carora se acorda bursele elevilor.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce a fost aleasa media de 9.50 pentru bursa de merit, si de ce notele, sau mediile, date de catre anumite scoli si licee nu sunt relevante cand sunt comparate cu cele date de catre altele, dar o solutie este in lucru pentru aceasta problema.

“In general, pentru orice elev din aceasta lume este greu sa se incadreze in categoria de top, este normal, am spus, trebuie stimulata competitia. Pentru cei care nu reusesc sa intre in aceasta cateogrie, exista si alte tipuri de burse, nu exista doar bursele de merit.

As vrea sa mai faco precizare, daca la un numar de 7 – 8 discipline iei note foarte usor, de 9 si 10, iar la disciplina la care dai examenul de Bacalaureat iei doar note de 6 sau 7, ai luat deja 8.50, 8.50 care te incadreaza la bursa de merit, chiar daca tu la disciplinele la care dai examen ai luat note de 5, 6, 7, ceea ce nu este in regula.

Lucrurile acestea vor fi reglate la nivelul noului proiect al legii educatiei nationale care va fi realizat sub tutela, dupa dezbaterile din Romania Educata, si avem solutii foarte simple. Spre exemplu, poti acorda, a fost aceasta idee, si este important ce va spun acum, sa incadrezi intr-un procent de 10% elevii care sunt considerati de merit, in orice clasa sunt, primii 10% sa fie considerati de merit, indiferent de medie.

Sunt licee la care notele se iau foarte greu, si sunt alte scoli si licee la care notele se iau foarte usor. O nota luata la o scoala din nu stiu ce loc, de 10, s-ar putea sa fie mai putin relevanta decat o nota de 7 luata la Sf. Sava. Daca iei in considerare primii 10% dintre elevii din fiecare clasa, inseamna ca dai burse de merit la 10%, asta a fost o solicitare.

In momentul de fata nu primesc 10% dintre elevi burse de merit, iar asa cu plafonul de 9.50 primesc 25%. 9.50 a fost corelat cu procentul de 25%. Am considerat, si sustin asta, ca 25% din numarul total de elevi sa fie incadrati la nivel de top pentru bursele de merit, este arhisuficient, oricum este prea mult.”