Ministrul Energiei: Important Anunt Oficial Privind Facturile Romanilor

Ministrul Energiei Important Anunt Oficial Facturile Romanilor

Ministrul Energiei face un foarte important anunt cu privire la facturile romanilor din toata tara, iar asta pentru ca Virgil Popescu sustine in momentul de fata ca in cursul acestei primaveri nu ar trebui sa creasca preturile la gaze naturale, si implicit facturile romanilor din toata tara.

Ministrul Energiei este convins de faptul ca preturile pentru gazele naturale vor scadea incepand cu aceasta primavara, iar facturile ar trebui sa urmeze acest curs, chiar daca in perioada iernii preturile vor ramane in continuare la valori ridicate, ceva anuntat de mai toata lumea.

“Eu ma astept in perioada de primavara – vara, si evident toamna, sa fie o scadere brusca a pretului la gaz natural, si odata cu operationalizarea conductei Nordstream 2, pentru ca parerea mea, si a colegilor ministri ai energiei din statele membre UE, este ca acest joc geopolitic e facut special pentru operationalizarea ei.

Din pacate am ratat anul 2018, an in care daca aveam o lege offshore care sa permita demararea investitiilor din Marea Neagra, 2018 si cu 4 fac exact 2022, iar exact acum aveam gazele din Marea Negra. Asta e, s-a intamplat, nu ne mai uitam in urma si mergem mai departe.

Romania este o tara producatoare de gaz, al doilea cel mai mare producator de gaz din UE, e adevarat ca pe perioada iernii ne asiguram din import diferenta de gaze. Daca ne uitam la conductele care trec pe langa Romania, si avem conducta BRUA, care nu poate fi interconectata in asa fel incat sa putem aduce alt gaz decat cel rusesc, ajungem la concluzia ca suntem dependenti de gaz rusesc.

Normal ca sunt complet nemultumit de pretul gazului in general, nu doar a celui rusesc, iar daca Romania ar permite vanzare gazului pe bursa la un pret mic, tot gazul s-ar duce catre export. In general marfa pleaca de la pretul mic catre pretul mare, de aceea preturile sunt aproximativ la fel precum cele de la bursele europene, pentru ca altfel am ramane fara marfa.

Le-am spus oamenilor sa nu se sperie de ofertele pe care le primesc pe perioada aceasta de compensare pana la 31 martie avem plafon, si compensatie, daca se incadreaza in consum. Eu nu cred ca pe piata de gaze vom asista la o crestere a preturilor. Nu cred ca in luna aprilie vor vinde la preturile din ianuarie si februarie.”