Ministrul Sanatatii: Semnal de Alarma Urgent pentru Romani in Plin Val 5

Ministrul Sanatatii tragem un extrem de grav semnal de alarma pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca Alexandru Rafila ne spune in momentul de fata ca in Romania s-a ajuns la o rata de reproducere de 1.7 a numarului de cazuri, mai mare decat cea inregistrata in valul 4.

Ministrul Sanatatii dezvaluie ca in baza acestei rate de reproducere, numarul zilnic al cazurilor noi ar trebui sa creasca de 1.7 ori la 3 – 4 zile, cat este rata de incubatie a variantei Omicron, iar asta va genera probleme foarte mari in spitalele din toata Romania in cursul urmatoarelor saptamani.

“A crescut foarte repede timp de circa o saptamana, daca va uitati pe cifre, eu discut despre o rata de reproducere a infectiei care prezinta o situatie pentru ultimele 14 zile. Nu este relevant totdeauna sa vezi cifrele dintr-o anumita zi, ci sa vezi un trend, si exista o formula de calcul care arata rata de reproducere, adica 1.7 in Romania.

Aceasta rata de reproducere este foarte inalta, noi am plecat de la o rata de reproducere foarte buna, aveam 0.7, numarul de cazuri era foarte mic, scadea de la zi, la zi. In momentul de fata, asa cum va spuneam, ne aflam in mod evident pe un trend crescator, si ramane sa vedem in zilele urmatoare care va fi evolutia.

Speram sa se stabilizeze, dar nu cred ca trebuie sa fim foarte optimisti in acest moment. Rata de reproducere a fost aproape de aceasa valoare in valul 4, aproximativ 1.63 la un anumit moment. In momentul de fata avem in jur de 1.7, sigur sunt valori care se schimba in baza datelor zilnice introduse in sistem.

Aceasta rata de reproducere inseamna ca o persoana infectata, de exemplu, imbolnaveste 1.7 persoane, daca se poate spune asa, adica imbolnaveste mai mult de o persoana. Daca rata de reproducere este 1, atunci se stabilizeaza numarul de cazuri, daca ea este subunitara, atunci scade numarul de cazuri, daca este supraunitara, numarul de cazuri creste.

1.7 este mult, mai ales avand in vedere durata de incubatie scurta pentru tulpina Omicron, e de 3 – 4 zile, asta inseamna ca la fiecare 3 – 4 zile ar trebui sa inmultim cu 1.7 numarul de cazuri inregistrat in acel intervalul aecsta de timp. Nu pot sa spun numarul real de cazuri, e greu de stabilit.”