Ministrul Energiei: Vestile Oficiale pentru Milioane de Romani Privind Gazele, Electricitatea

Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial faptul ca in urma discutiilor avute cu prim-ministrul Nicolae Ciuca, a fost luata o decizie extrem de importanta pentru milioane de romani din tara, ea urmand a se concretiza intr-o ordonanta de urgenta cu impact pentru oameni din toata tara.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre faptul ca va fi prelungita schema de ajutor oferita consumatorilor casnici si IMM-urilor dupa data de 1 aprilie, dar si ceea ce urmeaza sa fie facut inca de la 1 februarie pentru a ajuta oamenii din toata tara in criza preturilor la gaze si electricitate.

“Bună ziua, am avut la începutul şedinţei de guvern o discuţie, la solicitarea domnului prim-ministru, cu privire la preţurile la energie electrică şi la gaze naturale, la măsurile pe care le vom lua. Am discutat, practic, cu toţii miniştrii de linie – cu ministrul IMM-urilor, cu ministrul economiei, cu ministrul agriculturii, ministrul de finanţe, ministrul transporturilor – despre măsurile pe care le vom lua.

Le ştiţi în linii mari, ele sunt în lucru la ministerele de linie, pentru că, săptămâna viitoare, dorim să ieşim cu o ordonanţă de urgenţă să aprobăm aceste măsuri. Se referă la ce vom face după data de 1 aprilie, la prelungirea schemei de ajutor pentru consumatorii casnici şi pentru IMM-uri, ce vom face de la 1 februarie, v-am zis că vom acţiona pentru zona de industrie alimentară şi agricultură, siguranţa alimentară fiind foarte importantă.

De asemenea, gândim scheme, ministerele gândesc scheme de ajutor şi pentru alte industrii. Am reiterat încă odată faptul că trebuie să existe măsuri ferme vizavi de furnizorii care nu au întocmit facturile corespunzător şi avem deja pe circuitul de avizare, este la final o modificare a Legii 259, iniţiată prin ordonanţă de Ministerul Muncii, şi acolo vom introduce, aşa cum v-am zis, obligativitatea refacerii facturilor şi neperceperea de penalităţi.

Și, evident, vom introduce imposibilitatea debranşării şi pentru ceilalţi consumatori, nu numai pentru cei vulnerabili, care sunt trecuţi deja în Legea 259. Venim, practic, cu un pachet de măsuri care să ajute românii să treacă peste această perioadă de volatilitate a preţurilor.

Absolut toţi colegii mei din guvern sunt cooptaţi împreună la acest efort, evident că vom avea şi o discuţie în coaliţie pentru validarea întregului program şi, în prima sedinţă de guvern, probabil când va decide premierul, vom lua aceste măsuri.”