Ministrul Sanatatii: Anuntul Oficial privind COVID-19 pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii a facut un anunt oficial privind COVID-19 pentru milioane de romani din toata tara, iar asta deoarece oficialul guvernamental le transmite oamenilor o informatie extrem de importanta in contextul in care incepe sa fie recomandata efectuarea mai multor doze de vaccin.

Ministrul Sanatatii spune ca este cel mai probabil recomandat sa nu se faca mai multe doze la intervale scurte de timp pentru a se evita suprastimularea sistemului imunitar, dar si ca pe viitor vaccinarea anti-COVID o data pe an, ca in cazul gripei, ar putea fi solutia cea mai buna.

“Nu vorbim de supraincarcare, probabil ca dansul se referea la o suprastimulare daca administram doze din acelasi vaccin la doze tot mai scurte de timp, si cred ca are dreptate, pentru ca nu se referea la doza 3 de booster, ci despre o potentiala doza 4, s-a discutat in unele state despre ea, unii au recomandat-o inclusiv la persoanele cu deficiente imunologice.

In mod evident un vaccin care demonstreaza in momentul de fata ca nu previne decat in mica masura transmisibilitate, este adevarat ca previne formele grave si decesul, trebuie adaptat noilor tulpini circulante, iar acest lucru il vedem si la gripa in fiecare an, vaccin pe care il facem o singura data pe an, iar lucrul asta probabil se va intampla si cu vaccinul anti-COVID.

Vedeti ca apar tulpini mutante care scapa raspunsului imun al vaccinului care a fost dezvoltat pentru varianta initiala. Trebuie sa luam masuri (n. red. pentru reducerea transmiterii Omicron), iar utilizarea mastii este una dintre ele, pentru ca este o bariera mecanica care reduce in buna masura transmiterea virusului.

Protectia celor batrani trebuie facuta pentru ca ea, pana la urma, este asigurata pe de o parte de vaccinare, si pe de alta parte de contactul cu ei, care trebuie sa fie precaut, adica utilizarea mastii de protectie, sau testare, atunci cand te intalnesti cu o persoana varstnica nevaccinata, iar acestea sunt masuri care reduc transmiterea, si mortalitatea, pana la urma.

Noi asta vedem in fiecare zi, 9 din 10 persoane care au o forma grava, sau decedeaza, de boala sunt persoane nevaccinate, astfel ca una este sa discutam despre dozele booster, si altceva este sa discutam despre vaccinarea initiala care ofera un anumit grad de protectie fata de boala.”