Valeriu Gheorghita: Vestea Oficiala pentru Romania Transmisa in Plin Val 5

Valeriu Gheorghita transmite o noua veste pentru milioanele de romani din toata tara in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus la nivel national, medicul militar vorbind despre faptul ca 1.2 milioane de copii cu varste cuprinse intre 5 – 11 ani sunt eligibili pentru vaccinare.

Valeriu Gheorghita spune asta in conditiile in care din 26 ianurie va incepe imunizarea copiilor cu varste de 5 – 11 ani din toata tara, insa el se asteapta ca doar undeva intre 250.000 – 260.000 de copii sa fie efectiv imunizati in cadrul campaniei de vaccinare din Romania.

“La nivel național sunt 1.200.000 de copii din această grupă de vârstă. Din estimările efectuate de Comitetul Național de Vaccinologie, bazându-ne pe intenția de vaccinare exprimată în mai multe sondaje de opinie, rata de vaccinare la care probabil se va ajunge la această grupă de vârstă ar fi undeva în jur de 20%, ceea ce înseamnă circa 250.000 – 260.000 de copii.

Însă mesajul nostru și recomandarea primordială este către acei copii vulnerabili care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, copii supraponderali, cu obezitate, cu afecțiuni cardiovasculare, diabet, boli cronice renale, cu neoplazii.

Practic afecțiuni oncologice, hematologice sau de organe solide, toate aceste afecțiuni, bolile asociate cu imunodeficiențele înnăscute, cu care copilul se naște și îi conferă, din păcate, un risc crescut de a face o formă gravă în urma îmbolnăvirii.

Este important să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față să se vaccineaze și acesta este mesajul nostru medical. Sigur că accesul este universal, este pentru toți copiii care doresc să se vaccineze, pentru care părinții doresc să opteze pentru această decizie de vaccinare.

Însă în această situație, ţinând cont și de numărul limitat de doze, noi recomandăm în prima etapă celor care au nevoie cât mai rapidă de vaccinare, pentru că acei copii din această grupă de vârstă, care sunt în evidenţă cu afecțiuni cronice, au nevoie de inserare socială, să se simtă în siguranță, să participe cu prezență fizică la școală, la activitățile de învățământ. Ori, din acest punct de vedere, pentru ei trebuie să facem acest lucru suplimentar, să îi protejăm prin vaccinare.: