Valeriu Gheorghita: Vestea Buna de Ultima Ora care va Bucura Toti Romanii

Valeriu Gheorghita Vestea Buna Ultima Ora Bucura Toti Romanii

Valeriu Gheorghita transmite pentru toti romanii o veste buna de ultima ora care anunta ceea ce foarte multa lume dorea sa auda, iar asta in contextul in care medicul militar ne spune ca viitorul vaccinarii anti-COVID se va transforma in realitatea pe care o stim acum cu vaccinarea impotriva gripei.

Valeriu Gheorghita spune ca dozele booster nu vor mai fi oferite pentru mult timp populatiei generale, si ca vor fi dedicate persoanelor vulnerabile, iar ele nu vor mai fi facute la intervale regulate, scurte, de timp, ci la intervale mai mari, precum in cazul gripei sezoniere.

“La acest moment cred ca este mult prea devreme sa lansam aceasta ipoteza, pentru ca lucrurile se pot schimba, si acest lucru va depinde de o varianta virala care va circula la un moment dat, pentru ca este cat se poate de evident ca Omicron nu va fi singura varianta de ingrijorare din aceasta pandemie.

Depinde foarte mult daca vom avea acces la un vaccin care sa previna intr-o masura mult mai mare infectarea, adica daca eu ma vaccinez si am o sansa foarte mare sa nu mai fac deloc infectia si sa o transmit mai departem, atunci este evident ca se schimba abordarea.

Insa cu aceasta generatie de vaccinuri, la persoanele imunizate, care au si doza booster, sau trecute prin boala, consider ca protectia fate de obiectivul nostru foarte important: forme grave, spitalizari in terapie intensiva, si decese, ramane suficient de ridicata, si aici s-a observat ca se pastreaza pentru o durata lunga de timp, chiar daca se pierde pentru infectia propriu-zisa.

Atunci cred ca toata strategia de vaccinare, daca vreti, la nivel mondial se va schimba in perioada urmatoare, in ce sense, vom trece in perioada urmatoare intr-o perioada endemica a bolii, in sensul ca virusul va ramane circulant in randul populatiei, si evident ca va afecta intr-o masura mai mare persoanele care sunt vulnerabile.

In aceste conditii, noi trebuie sa avem activ un sistem de supraveghere prin secventiere periodica prin care sa identificam din timp varianta virala circulanta, si ce probleme pune din punct de vedere al ocolirii raspunsului imun, al transmisibilitatii, si al agresivitatii, si ne vom focusa cu un vaccin eventual adaptat la acea varianta virala catre persoanele vulnerabile.” a declarat medicul.