Ministrul Energiei: Noi Masuri de Urgenta pentru Facturile de Energie si Gaze

Ministrul Energiei Noi Masuri Urgenta Facturile Energie Gaze

Ministrul Energiei a anuntat noi masuri de urgenta pentru facturile de energie si gaze naturale pe care Guvernul este obligat sa le adopte, dupa ce milioane de romani din toata tara au primit facturi intocmite eronat si s-au trezut cu sume foarte mari imputate de catre furnizori.

Ministrul Energiei vorbeste despre aceste masuri urgente pe care Guvernul trebuie sa le ia astfel incat romanii sa primeasca facturi corecte pentru consumul pe care l-au avut, dar si pentru ca ei sa nu fie debransati in perioada in care asteapta noi masuri de la autoritati.

“Avem rezultate partiale din controlul ANPC-ului, iar din 72 controlati pana acum, s-au gasit la 23 nereguli, controlalele sunt in derulare, si vorbim despre jucatori mari din piata, care au milioane de clienti, practic majoritatea clientilor din piata, atat la energie electrica, cat si la gaze naturale, iar asta, evident, inseamna milioane de facturi.

Intrebarea pe care mi-am pus-o saptamana aceasta este ca mi-e foarte greu sa inteleg cum au putut sa-si asume responsabilitatea sa dea drumul la facturi intr-un mod eronat, stiind cu buna stiinta ca nu au aplicatiile informatice gata, in loc sa astepte sa finalizeze aplicatiile informatice, si apoi sa dea facturile exact cum trebie.

Acum va trebi, pentru ca ANPC a dat amenzi de peste 400.000 de LEI in aceasta saptamana, anul trecut a dat in total amenzi de cateva milioane de LEI in zona de energie, iar sanctiunile complementare presupun refacerea facturilor. Noi saptamana viitoare, in sedinta de guvern, vom modifica legea plafonarii si compensarii, si vom obliga toti furnizorii sa refaca facturile fara penalitati.

Vom opri orice fel de debransare pe perioada acestei legi pentru ca vrem sa punem pe pozitie de egalitate clientul cu furnizorul, sa nu existe vreun mijloc de presiune al celui din urma pentru a forta clientul sa achite o factura eronata sub amenintarea debransarii, deci va fi si obligativitatea neobligarii debransarii clientilor pe toata perioada aceasta.

Nu vad sa primeasca cu ochi buni furnizorii nedebransarea aceasta, dar ne-au aratat ca nu au fost de buna credinta, iar cand nu esti de buna credinta, eu inteleg ca facturile trebuie platite, dar trebuie platite facturile corect, nu facturile facute intr-un mod eronat, de aceea tin la aceasta masura de blocare a debransarilor pe perioada de aplicare a acestei legi. a declarat Virgil Popescu.”