Ministrul Educatiei: Pericolul din Scoli pentru Milioane de Elevi ai Romaniei

Ministrul Educatiei Pericolul Scoli Milioane Elevi Romaniei

Ministrul Educatiei vorbeste despre un pericol actual, si foarte serios, care exista in scolile Romaniei pentru milioane de elevi in momentul de fata, el dezvaluind faptul ca toti cei care merg in unitatile de invatamant trebuie sa respecte masurile preventie impotriva raspandirii COVID-19.

Ministrul Educatiei spune ca respectarea masurilor sanitare este esentiala pentru gestionarea acestui pericol generat de catre COVID-19, explicand mai jos si ratiunea din spatele alegerii numarului de 3 cazuri pentru a se considera ca intr-o clasa de curs exista un focar, sau nu.

“Pericolul exista cu siguranta, dar el trebuie gestionat. Pericolul exista diferentiat, pentru ca sunt supraaglomerate, dar si scoli mai putin populate. Sunt scoli in care regulile sanitare se respecta cu tristete, insa sunt si scoli in care, din pacate, si asta trebuie sa faca obiectul unor controale, regulile sanitare se respecta mai putin riguros, si acolo trebuie sa intervenim.

Problema este cu educatia, educatia copiilor, abilitatile manageriale ale conducerii scolii, educatia primita acasa, sfaturile pe care copiii le primesc acasa cu privire la a purta, sau a nu purta, masca in timpul orelor, din diverse motive. Exista scoli care au probleme de infrastructura, dar si scoli care nu au probleme de infrastructura.

Din acest motiv pericolul nu poate fi acelasi in fiecare scoala, el exista si nu poate fi eliminat total, nici in Romania, si nici in alte tari. Trebuie insa sa gestionam corect si responsabil acest pericol.

Definitia focarului de infectari, asa cum a fost prezentata foarte clar de catre ministrul Alexandru Rafila, este valabila de multi ani in Romania, un lucru pe care putini il stiu. Este valabila pentru gripa si pentru alte boli transmisibile. 3 cazuri inseamna focar, intr-o singura clasa. Numarul de 3 cazuri este folosit pentru grupa, dar acesta a fost si modul de lucru in Franta pentru foarte multe luni.

Franta, desi a avut un numar record de infectari mult mai mare, nu a suspendat scoala deloc. A suspendat clasa, cu clasa, atunci cand au aparut 3 cazuri. Incepand de saptamana trecuta s-a renuntat la regula celor 3 cazuri, daca sunt 6 cazuri, 7 cazuri, de infectare intr-o clasa, atunci acei 6, sau 7 elevi, intra in izolare, restul merg la scoala. Spania nu are 3, are 5 cazuri. in Romania am considerat ca precautia este necesara.”