Valeriu Gheorghita: Decizia de Ultim Moment in Valul 5 pentru Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita dezvaluie o decizie de ultim moment care a fost luata pentru milioane de romani din toata tara chiar in plin val 5 de infectari generate de catre Coronavirus, ea avand menirea de a impulsiona vaccinarea in randul oamenilor care nu s-au imunizat cu prima doza pana acum.

Valeriu Gheorghita explica mai jos pasii care vor fi luati pentru a creste nivelul de vaccinare in randul populatiei, dar probabil ca abia dupa ce vor expira certificatele COVID mai vechi de 9 luni, adica din 1 februarie, va creste macar vaccinarea cu doza booster.

“Cel mai important demers pe care îl avem este împreună cu colegii de la Centrul European de Control al Bolilor, colegii de la Institutul de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății.

Chiar mâine vom avea o întâlnire de lucru preliminară, prin care ne dorim ca, pe 27 ianuarie, să organizăm un training prin care personal din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, la care pot să participe și medici de familie din județ, să fie implicați în promovarea beneficiilor și a importanței vaccinării, în caracterizarea tipului de comunitate căreia se adresează cu mesajele și identificarea celor care pot să contribuie la acest efort.

Practic, va fi un training aplicat, tocmai pentru că ne dorim ca în momentul acesta informarea și comunicarea să fie descentralizate la nivelul fiecărei comunități și, prin intermediul celor care au și credibilitate și și știu ce au de făcut, să putem promova în continuare beneficiile vaccinării.

Pe noi ne interesează, în mod deosebit, categoria celor vulnerabili, a celor vârstnici sau cu afecțiuni cronice, inclusiv copiii din grupa de vârstă 5-11 ani. Așa cum am spus, îi invităm la vaccinare, în mod deosebit, în prima etapă, pe cei care au afecțiuni cronice.

Aici includem, obezitate, diabet, boli cardiovasculare, afecțiunile oncologice de natură hematologică sau de organe solide, bolile cronice renale, bolile de plămâni, malformațiile; toate aceste condiții pot să crească riscul de formă severă chiar în cazul copiilor. Tocmai de aceea, ne dorim să protejăm mai bine oamenii, cei vulnerabili, în fața formelor grave de îmbolnăvire, a riscului de spitalizare și de deces.”