Ministrul Educatiei: Anuntul de Ultim Moment cu Hotararea Importanta Vizand Toate Scolile

Ministrul Educatiei Anuntul Ultim Moment Hotararea Importanta Scolile

Ministrul Educatiei a facut un anunt foarte serios cu o hotarare extrem de importanta pe care a luat-o, si o sustine, pentru toate scolile din Romania, iar asta deoarece el inca este convins ca vaccinarea obligatorie nu trebuie impusa pentru profesorii din toata tara.

Ministrul Educatiei spune ca vaccinarea este o problema de sanatate individuala, si ca profesorii nu ar trebui obligati sa o faca, asta in contextul in care scolile ar avea cel mai inalt grad de vaccinare dintre institutiile publice ale statului roman.

“N-am sustinut niciodata masura obligatorie, vaccinarea trebuie sa fie un gest voluntar. Vaccinarea este, pe de o parte, o problema de sanatate individuala, iar pe de alta parte este o problema de sanatate publica. Am sustinut tot timpul importanta si necesitatea vaccinarii, in contextul, mai ales, ale primelor variante ale acestui virus SARS-CoV-2.

De altfel am sustinut introducerea ratei de vaccinare pentru personalul din invatamant ca un criteriu pentru functionarea scolilor. In data de 5 noiembrie am introdus acest lucru, insa in 14 ianuarie am renuntat din motive pe care le-am explicat, vaccinarea nu te mai ajuta atat de mult in cazul variantei Omicron, nu mai poate opri raspandirea acestei noi variante a virusului.

Trebuie sa ne adaptam din mers. Asta sigur, afecteaza predictibilitatea atat de importanta si de necesara in sistemul de invatamant. Vaccinarea trebuie sa ramana o decizie individuala luata cu responsabilitate, la fel si testarea. Nu exista scoli in care nu s-a vaccinat vreun profesor, exista 2838 de scoli in care procentul de vaccinare al personalului din invatamant este de 100%.

In 14.000 de scoli si gradinite procentul de vaccinare este de peste 60%, la nivelul intregului sistem de invatamant rata de vaccinare este cu mult peste 70%, chiar se apropie de 80%, iar scolile cu cea mai slaba rata de vaccinare sunt pe undeva pe la 20%, 25%, un lucru de neinteles pentru mine.

L-am auzit astazi pe Alexandru Rafila ca, este intamplator sau nu, dar gradul de ocupare al pacientilor COVID in spitale se coreleaza cu rata de vaccinare, intamplator, sau nu, citez din cele spuse de el. In scoli rata de vaccinare este dubla fata de media nationala, in scoli avem cea mai mare categorie socio-profesionala vaccinata, avem peste 200.000 de vaccinati.” a declarat Cimpeanu.