Valeriu Gheorghita: Vestea Extrem de Buna pentru Milioane de Romani in Valul 5

0

Valeriu Gheorghita transmite o veste extrem de buna pentru milioane de romani din toata tara chiar inainte de a ajunge la varful valului 5 de infectari generate de catre Coronavirus, iar asta pentru ca dozele booster de vaccin ofera o protectie ridicata in fata infectiei.

Valeriu Gheorghita explica mai jos ce fel de protectie ofera dozele booster de vaccin pentru oameni dupa ce sunt facute, insa si ce fel de impact se inregistreaza pe sectiile ATI in valul 5, dar si cat dureaza pana cand el devine efectiv vizibil in tara.

“După administrarea dozei de booster, protecția față de infecție crește la 60%, iar față de formele severe care necesită spitalizare și deces crește la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster și are o tendință ușoară de scădere după trei luni de la administrarea dozei de booster.

Ceea ce explică, totuși, o creștere substanțială a numărului de cazuri de infectări, în ciuda faptului că rămâne încă o rată mică de spitalizare și de decese, sunt două motive care sunt la acest moment definite: și anume, primul motiv ține de răspuns imun, chiar dacă activitatea anticorpilor protectori se reduce față de varianta Omicron, răspunsul imun celular, adică asigurat de celule T și limfocitele B de memorie, se menține activ și el este foarte bine întărit după administrarea dozei de booster și asta ne oferă protecția față de formele grave.

Și, de asemenea, un lucru important, al doilea motiv este cel legat de o patogenitate, adică de o agresivitate intrinsecă mai redusă a variantei Omicron. Ca atare, aceste lucruri ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi.

Şi mai e, poate, de adăugat, dacă-mi permiteți, că impactul pe Secția de ATI la cazurile diagnosticate în ultimele 24 de ore îl vom vedea abia peste 7-10 zile, când există riscul de agravare, deci, practic, în momentul acesta nu putem să spunem că ele peste 19.000 de cazuri au un impact astăzi la ATI, ci abia peste 7-10 zile, așa cum am spus.

Ce avem astăzi internat în ATI sau în ultimele 24 de ore provin din cazurile diagnosticate cu peste o săptămână în urmă, deci, s-ar putea ca şi creșterea în ATI să fie mai pronunțată în perioada următoare.”