Ministrul Sanatatii: Masurile Urgente Anuntate Oficial pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat astazi o serie de masuri urgente pentru milioane de romani din toata tara, Alexandru Rafila anuntand decizia care a fost luata de Guvern pentru a cumpara 50.000 de cutii de pastile Molnupiravir, pastila anti-COVID facuta de catre compania Pfizer.

Ministrul Sanatatii vorbeste si despre alte schimbari facute pentru romani, in special in ceea ce priveste testarea, mai ales ca unii oameni ar fi folosit centrele de testare gratuita pentru altceva decat daca a afla daca sunt infectati in baza unor simptome existente.

“Altă veste importantă pentru toată lumea este că luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral, Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru. Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România.

Vă dau un singur exemplu care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând, pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem nici cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond. Cam asta este situația.

Noi ne vedem de treabă, suntem în dispozitiv. O să extindem, în weekend, centrele de recoltare a probelor, pe care le-am început în București în weekendul trecut. O să le extindem la nivelul întregii țări, încât pacienții, în weekend, când nu au medici de familie, să se poată duce la spitale, unde să li se preleveze probe.

E vorba doar de pacienții simptomatici, care se înscriu pe platforma direcțiilor de sănătate publică. Lucrurile au mers bine la București, chiar dacă au fost anumite aglomerații, poate temporare, sau oameni care voiau să plece în vacanță și voiau să își facă test la DSP.

Eu înțeleg că toată lumea vrea să meargă gratis în vacanță, dar era un abuz care, din păcate, a fost speculat de unele posturi de televiziune. La București deja am ajuns la circa 4.000 de probe pe zi, care s-au recoltat în aceste centre, iar ele vor funcționa, începând de săptămâna viitoare, doar în weekend.”